Blogi - Talouden ammattilaisille https://www.suomentilintarkastajat.fi Talouden ammattilainen, yritysjohdon edustaja tai tilintarkastaja, tutustu ajankohtaisiin bloggauksiin ja artikkeleihin! fiFri, 08 Mar 2019 08:40:00 +0200Thu, 14 Mar 2019 12:35:13 +0200eZ Publish - Avenis eZ Start http://www.rssboard.org/rss-specification Liisa Heino, Nokia: ”Yritysvastuuasioissa ei voi koskaan olla valmis” Fri, 08 Mar 2019 08:40:00 +0200 https://www.suomentilintarkastajat.fi/blogi/talouden-ammattilaisille/liisa-heino-nokia-yritysvastuuasioissa-ei-voi-koskaan-olla-valmis https://www.suomentilintarkastajat.fi/blogi/talouden-ammattilaisille/liisa-heino-nokia-yritysvastuuasioissa-ei-voi-koskaan-olla-valmis Miten tehdään laadukasta vastuullisuusraportointia? Nokian Corporate Responsibility Manager Liisa Heino vastaa viiteen kysymykseen.

]]>
Talouden ammattilaisille
Matti Kalervo, K-ryhmä: ”Kaupan alalla vastuullisuus on jo itsestäänselvyys” Fri, 22 Feb 2019 07:00:00 +0200 https://www.suomentilintarkastajat.fi/blogi/talouden-ammattilaisille/matti-kalervo-k-ryhma-kaupan-alalla-vastuullisuus-on-jo-itsestaanselvyys https://www.suomentilintarkastajat.fi/blogi/talouden-ammattilaisille/matti-kalervo-k-ryhma-kaupan-alalla-vastuullisuus-on-jo-itsestaanselvyys Miten tehdään laadukasta vastuullisuusraportointia? K-ryhmän vastuullisuusjohtaja Matti Kalervo vastaa viiteen kysymykseen.

]]>
Talouden ammattilaisille
Uusien IFRS-standardien käyttöönotto - joko maali häämöttää? Wed, 06 Feb 2019 11:20:00 +0200 https://www.suomentilintarkastajat.fi/blogi/talouden-ammattilaisille/uusien-ifrs-standardien-kayttoonotto-joko-maali-haamottaa https://www.suomentilintarkastajat.fi/blogi/talouden-ammattilaisille/uusien-ifrs-standardien-kayttoonotto-joko-maali-haamottaa IFRS-normistossa ovat viime vuosina puhaltaneet muutosten tuulet, kun kolme merkittävää säännöstön osa-aluetta on uudistettu. Uusien standardien käyttöönottoprojektien laajuus ja työläys on voinut yllättää monet. 

]]>
Talouden ammattilaisille
Helmikuun kuukauden kasvo: Merja Raunio Mon, 04 Feb 2019 13:15:00 +0200 https://www.suomentilintarkastajat.fi/blogi/talouden-ammattilaisille/helmikuun-kuukauden-kasvo-merja-raunio https://www.suomentilintarkastajat.fi/blogi/talouden-ammattilaisille/helmikuun-kuukauden-kasvo-merja-raunio "Kuukauden kasvo" esittelee asiantuntijoita tuotteiden ja palveluiden takaa. Mukana on niin omaa henkilökuntaamme kuin yhteistyökumppaneitammekin. Helmikuun kuukauden kasvo on Merja Raunio Roschierilta.

]]>
Talouden ammattilaisille
Vastuullinen sijoittaminen kannattaa Mon, 21 Jan 2019 12:00:00 +0200 https://www.suomentilintarkastajat.fi/blogi/talouden-ammattilaisille/vastuullinen-sijoittaminen-kannattaa https://www.suomentilintarkastajat.fi/blogi/talouden-ammattilaisille/vastuullinen-sijoittaminen-kannattaa Sari Lounasmeri: Aika, jolloin sijoittajat välittivät vain taloudellisista mittareista, on takana. Nyt halutaan rahan lisäksi vastuullisuutta ja vaikuttavuutta. Parhaimmillaan vastuullisuuden arvioiminen toimii ennakoivana mittarina.

]]>
Talouden ammattilaisille
Säätiökentällä tapahtuu Wed, 16 Jan 2019 13:11:00 +0200 https://www.suomentilintarkastajat.fi/blogi/talouden-ammattilaisille/saatiokentalla-tapahtuu https://www.suomentilintarkastajat.fi/blogi/talouden-ammattilaisille/saatiokentalla-tapahtuu Heidi Vierros KPMG:ltä kertoo, mitä säätiöiden maailmassa tapahtuu juuri nyt ja miksi säätiömaailmassa toimivan talouden ammattilaisen on tärkeää päivittää tietonsa.

]]>
Talouden ammattilaisille
Blogisarja alkaa: ST-Akatemian kuukauden kasvo Wed, 09 Jan 2019 13:43:00 +0200 https://www.suomentilintarkastajat.fi/blogi/talouden-ammattilaisille/blogisarja-alkaa-st-akatemian-kuukauden-kasvo https://www.suomentilintarkastajat.fi/blogi/talouden-ammattilaisille/blogisarja-alkaa-st-akatemian-kuukauden-kasvo Tammikuun kuukauden kasvo KHT-tilintarkastaja Kirsi Rasinaho työskentelee KPMG:llä ja pelaa vapaa-ajallaan roolipelejä. Lue lisää mm. Kirsin yhteistyöstä ST-Akatemian kanssa.

]]>
Talouden ammattilaisille
Maailman monimutkaisimmat korkorajoitussäännökset – mitä ensi vuonna on luvassa? Wed, 28 Nov 2018 09:00:00 +0200 https://www.suomentilintarkastajat.fi/blogi/talouden-ammattilaisille/maailman-monimutkaisimmat-korkorajoitussaannokset-mita-ensi-vuonna-on-luvassa https://www.suomentilintarkastajat.fi/blogi/talouden-ammattilaisille/maailman-monimutkaisimmat-korkorajoitussaannokset-mita-ensi-vuonna-on-luvassa Merja Raunio: Ensi vuoden alusta Suomessa tulee voimaan korkorajoitussäännökset, jotka saattavat olla maailman monimutkaisimmat.

]]>
Talouden ammattilaisille
Taloudelliset väärinkäytökset – ajattele kuin rikollinen Wed, 14 Nov 2018 09:00:00 +0200 https://www.suomentilintarkastajat.fi/blogi/talouden-ammattilaisille/taloudelliset-vaarinkaytokset-ajattele-kuin-rikollinen https://www.suomentilintarkastajat.fi/blogi/talouden-ammattilaisille/taloudelliset-vaarinkaytokset-ajattele-kuin-rikollinen Tytti Saarinen: Kyetäkseen selvittämään taloudellisia väärinkäytöksiä, tulee itsekin ajatella rikollisen tavoin. Tässä sanonnassa lienee pieni totuuden siemen ja toisaalta syy siihen, että taloudellisten väärinkäytösten selvittäminen on työnä varsin erilaista kuin vuositilintarkastus tai tyypillisemmät talousalan tehtävät. Itsekin teen näitä töitä puhtaasti rakkaudesta lajiin.

]]>
Talouden ammattilaisille
Ennakkoperintä - miten huolehdin, että työnantajavelvoitteet tulevat hoidetuksi oikein? Tue, 13 Nov 2018 09:00:00 +0200 https://www.suomentilintarkastajat.fi/blogi/talouden-ammattilaisille/ennakkoperinta-miten-huolehdin-etta-tyonantajavelvoitteet-tulevat-hoidetuksi-oikein https://www.suomentilintarkastajat.fi/blogi/talouden-ammattilaisille/ennakkoperinta-miten-huolehdin-etta-tyonantajavelvoitteet-tulevat-hoidetuksi-oikein Anna-Leena Rautajuuri: Vuoden 2019 alussa on tulossa voimaan ehkäpä merkittävin raportointiuudistus, mitä ennakkoperintäpuolella on nähty. Työnantajasuoritusten raportointi muuttuu kertaheitolla lähes reaaliaikaiseen raportointiin ja samaa raportointia pääsevät hyödyntämään periaatteessa kaikki työnantajan palkkatietoja tarvitsevat tahot.

]]>
Talouden ammattilaisille
Tilinpäätöksen puumerkit yhä useammin sähköisiä Tue, 23 Oct 2018 15:00:00 +0300 https://www.suomentilintarkastajat.fi/blogi/talouden-ammattilaisille/tilinpaatoksen-puumerkit-yha-useammin-sahkoisia https://www.suomentilintarkastajat.fi/blogi/talouden-ammattilaisille/tilinpaatoksen-puumerkit-yha-useammin-sahkoisia Riitta Laine: Tilinpäätöksiä allekirjoitetaan yhä useammin sähköisten allekirjoituspalvelujen avulla. Se paitsi nopeuttaa allekirjoitusprosessia, myös mahdollistaa koko taloudellisen raportoinnin prosessin digitalisoimisen – yksittäisistä tositteista tilinpäätökseen saakka.

]]>
Talouden ammattilaisille
Robotin kanssa töissä Thu, 18 Oct 2018 13:47:00 +0300 https://www.suomentilintarkastajat.fi/blogi/talouden-ammattilaisille/robotin-kanssa-toissa https://www.suomentilintarkastajat.fi/blogi/talouden-ammattilaisille/robotin-kanssa-toissa Ohjelmistorobotit ovat jo monessa yrityksessä osa taloushallinnon tiimiä. Mutta mitä ohjelmistorobotiikka oikeastaan on? Entä mitä hyötyä siitä on taloushallinnossa?

]]>
Talouden ammattilaisille
7X startupit tutuiksi Thu, 18 Oct 2018 12:47:00 +0300 https://www.suomentilintarkastajat.fi/blogi/talouden-ammattilaisille/7x-startupit-tutuiksi https://www.suomentilintarkastajat.fi/blogi/talouden-ammattilaisille/7x-startupit-tutuiksi Mitä startup-yrityksen perustamisessa ja toiminnassa on hyvä huomioida ja ymmärtää? KPMG:n startup-palveluiden vetäjä Jussi Paski kertoo seitsemän faktaa startupeista.

]]>
Talouden ammattilaisille Tilintarkastuksen asiantuntijoille
Puhaltavatko liikearvon kirjanpitokäsittelyssä muutoksen tuulet? Fri, 12 Oct 2018 09:00:00 +0300 https://www.suomentilintarkastajat.fi/blogi/talouden-ammattilaisille/puhaltavatko-liikearvon-kirjanpitokasittelyssa-muutoksen-tuulet https://www.suomentilintarkastajat.fi/blogi/talouden-ammattilaisille/puhaltavatko-liikearvon-kirjanpitokasittelyssa-muutoksen-tuulet Ville Toivonen: Yhdysvaltalaisjätti General Electric tiedotti lokakuun alussa 23 miljardin dollarin liikearvon alaskirjauksesta toimitusjohtajan vaihdoksen yhteydessä. Yhtiön osakekurssi nousi useita prosentteja kyseisenä päivänä. Mistä mystisessä liikearvossa oikein on kyse ja kuinka liikearvon kirjanpitokäsittely on muuttumassa?

]]>
Talouden ammattilaisille
Kohti vaikuttavaa säätiövalvontaa Wed, 10 Oct 2018 09:00:00 +0300 https://www.suomentilintarkastajat.fi/blogi/talouden-ammattilaisille/kohti-vaikuttavaa-saatiovalvontaa https://www.suomentilintarkastajat.fi/blogi/talouden-ammattilaisille/kohti-vaikuttavaa-saatiovalvontaa Terhi Maijala: Säätiövalvonta on Patentti- ja rekisterihallituksen (PRH) lakisääteinen tehtävä. Tavoitteenamme on vaikuttava valvonta. Tavoitteessa onnistumme, kun säätiölain vastainen tila saadaan korjattua yksittäisessä säätiössä ja kun valvontatoimet saavat aikaan yleisestävyyttä. 

]]>
Talouden ammattilaisille
Onnistunut arvonmääritys – miksi se on tärkeää? Fri, 05 Oct 2018 09:00:00 +0300 https://www.suomentilintarkastajat.fi/blogi/talouden-ammattilaisille/onnistunut-arvonmaaritys-miksi-se-on-tarkeaa https://www.suomentilintarkastajat.fi/blogi/talouden-ammattilaisille/onnistunut-arvonmaaritys-miksi-se-on-tarkeaa Esko Saura: Arvonmääritysten tekeminen on kuin ruoanlaittoa. Niitä tekevälle mielenkiintoisia ja luovuutta vaativaa. Niitä tulkitsevalle tärkeitä apuvälineitä päätöksenteossa. Onnistunut arvonmääritys on kaunis kokonaisuus, joka jättää hyvän mielen ja jota kelpaa esitellä muillekin.

]]>
Talouden ammattilaisille
Kuka päättää yrityksessä tavara- tai palvelumyynnin arvonlisäverokäsittelyn? Thu, 27 Sep 2018 09:00:00 +0300 https://www.suomentilintarkastajat.fi/blogi/talouden-ammattilaisille/kuka-paattaa-yrityksessa-tavara-tai-palvelumyynnin-arvonlisaverokasittelyn https://www.suomentilintarkastajat.fi/blogi/talouden-ammattilaisille/kuka-paattaa-yrityksessa-tavara-tai-palvelumyynnin-arvonlisaverokasittelyn Piia Ahonen: Kysymyksellä haluan haastaa yrityksiä miettimään sitä, miten yritysten myyntien arvonlisäverokäsittelystä päätetään ja missä vaiheessa. Olisin sitä mieltä, että yrityksessä esimerkiksi tuotemyyjien ja -päälliköiden tulisi olla arvonlisäverotuksen taitureita, eikä ainoastaan talous- tai hallintohenkilöstön. Usein on jo liian myöhäistä, kun talousosasto saa selvitettäväkseen tehtyihin kauppoihin liittyviä myynti- ja ostolaskuja. Kuulostaako tutulta?

]]>
Talouden ammattilaisille
5 minuutin tilinpäätösanalyysi: kannattavuus, vakavaraisuus ja likviditeetti – ei taida onnistua?! Wed, 19 Sep 2018 09:00:00 +0300 https://www.suomentilintarkastajat.fi/blogi/talouden-ammattilaisille/5-minuutin-tilinpaatosanalyysi-kannattavuus-vakavaraisuus-ja-likviditeetti-ei-taida-onnistua https://www.suomentilintarkastajat.fi/blogi/talouden-ammattilaisille/5-minuutin-tilinpaatosanalyysi-kannattavuus-vakavaraisuus-ja-likviditeetti-ei-taida-onnistua Harri Seppänen: Yrityksen taloudellisen analysoinnin suomalainen ”kansanperinne” kertoo, että yrityksen analysoinnissa tulisi keskittyä kolmeen seikkaan: kannattavuuteen, vakavaraisuuteen ja likviditeetiin.

]]>
Talouden ammattilaisille
Erityinen tarkastus ja tilintarkastus – mitä eroa? Mon, 10 Sep 2018 14:25:00 +0300 https://www.suomentilintarkastajat.fi/blogi/talouden-ammattilaisille/erityinen-tarkastus-ja-tilintarkastus-mita-eroa https://www.suomentilintarkastajat.fi/blogi/talouden-ammattilaisille/erityinen-tarkastus-ja-tilintarkastus-mita-eroa Seppo Suontausta ja Tytti Saarinen: Erilaisista tilintarkastajien tekemistä tarkastuksista puhuttaessa termit menevät helposti sekaisin. Selvennämme terminologiaa ja erilaisten tarkastusten eroja. Kerromme, mikä on tilintarkastuksen tarkoitus ja miten se eroaa erityisestä tarkastuksesta ja erityistarkastuksesta.

]]>
Talouden ammattilaisille Tilintarkastuksen asiantuntijoille
Yritysjärjestelyjen verotuksessa odotettavissa suuria muutoksia ensi vuonna Tue, 28 Aug 2018 09:00:00 +0300 https://www.suomentilintarkastajat.fi/blogi/talouden-ammattilaisille/yritysjarjestelyjen-verotuksessa-odotettavissa-suuria-muutoksia-ensi-vuonna https://www.suomentilintarkastajat.fi/blogi/talouden-ammattilaisille/yritysjarjestelyjen-verotuksessa-odotettavissa-suuria-muutoksia-ensi-vuonna Saku-Matti Koponen: Hallitus valmistelee kahta suurta muutosta yritysjärjestelyiden verotukseen vuodelle 2019. Elinkeinoverolakiin kaavaillaan korkovähennysoikeuden rajoittamiseen liittyvän sääntelyn muuttamista, ja yhteisöjen tulolähdejako aiotaan poistaa. 

]]>
Talouden ammattilaisille
Kuka – tai mikä – lukee sinun tilinpäätöstäsi? Fri, 24 Aug 2018 09:00:00 +0300 https://www.suomentilintarkastajat.fi/blogi/talouden-ammattilaisille/kuka-tai-mika-lukee-sinun-tilinpaatostasi https://www.suomentilintarkastajat.fi/blogi/talouden-ammattilaisille/kuka-tai-mika-lukee-sinun-tilinpaatostasi Elina Peill: Tilinpäätökseen pätee sama ohje kuin kaikkiin teksteihin blogeista romaaneihin. Teos tavoittaa kohderyhmänsä parhaiten, kun mietit ja tunnistat, kenelle olet sitä laatimassa. 

]]>
Talouden ammattilaisille
Brändää itsesi Mon, 20 Aug 2018 15:00:00 +0300 https://www.suomentilintarkastajat.fi/blogi/talouden-ammattilaisille/brandaa-itsesi https://www.suomentilintarkastajat.fi/blogi/talouden-ammattilaisille/brandaa-itsesi Auta, ota asiakas keskiöön ja hyödynnä persoonaasi. Brändää itsesi somessa Jarkko Sjömanin vinkkien avulla!

]]>
Talouden ammattilaisille Tilintarkastuksen asiantuntijoille
Vinkkejä OECD:n BEPB-vaatimuksissa tarkoitetun konserniraportin (Master file) laadintaan ja käyttöön Wed, 06 Jun 2018 12:00:00 +0300 https://www.suomentilintarkastajat.fi/blogi/talouden-ammattilaisille/vinkkeja-oecd-n-bepb-vaatimuksissa-tarkoitetun-konserniraportin-master-file-laadintaan-ja-kayttoon https://www.suomentilintarkastajat.fi/blogi/talouden-ammattilaisille/vinkkeja-oecd-n-bepb-vaatimuksissa-tarkoitetun-konserniraportin-master-file-laadintaan-ja-kayttoon Kirsi Hiltunen: Konserniraportilla tarkoitetaan OECD:n vuonna 2017 päivitettyjen siirtohintaohjeiden luvun V mukaista raporttia, jossa on yleiskuva konsernin globaalista liiketoiminnasta ja sen siirtohinnoitteluperiaatteista.

]]>
Talouden ammattilaisille
Näin luet osakeyhtiön tilintarkastuskertomusta Thu, 31 May 2018 12:00:00 +0300 https://www.suomentilintarkastajat.fi/blogi/talouden-ammattilaisille/nain-luet-osakeyhtion-tilintarkastuskertomusta https://www.suomentilintarkastajat.fi/blogi/talouden-ammattilaisille/nain-luet-osakeyhtion-tilintarkastuskertomusta Riitta Laine: Selitän artikkelissa tilintarkastuskertomuksen sisältöä ja termejä. Käytän esimerkkinä Suomen Tilintarkastajat ry:n laatimaa tilintarkastuskertomusmallia yksityiselle osakeyhtiölle. Esimerkkimme Yhtiö Oy laatii toimintakertomuksen ja sillä on toimitusjohtaja. Yhtiö Oy:n tilintarkastuskertomus on vakiomuotoinen, eli sitä ei ole mukautettu.

]]>
Talouden ammattilaisille
Suojauslaskennan tehokkuusvaatimukset – IFRS 9:n muutokset käytännössä Wed, 30 May 2018 09:00:00 +0300 https://www.suomentilintarkastajat.fi/blogi/talouden-ammattilaisille/suojauslaskennan-tehokkuusvaatimukset-ifrs-9-n-muutokset-kaytannossa https://www.suomentilintarkastajat.fi/blogi/talouden-ammattilaisille/suojauslaskennan-tehokkuusvaatimukset-ifrs-9-n-muutokset-kaytannossa Ville Kukkonen: Rahoitusinstrumenttien tilinpäätösraportointia sääntelevän IFRS 9:n soveltaminen tuli pakolliseksi 1.1.2018 alkavilla tilikausilla, ja standardin muutosten implementointi onkin yrityksissä parhaillaan käynnissä.  

]]>
Talouden ammattilaisille
Konsernirakenteen muutokset tuottavat päänvaivaa tilinpäätöksen laadinnassa Wed, 25 Apr 2018 10:00:00 +0300 https://www.suomentilintarkastajat.fi/blogi/talouden-ammattilaisille/konsernirakenteen-muutokset-tuottavat-paanvaivaa-tilinpaatoksen-laadinnassa https://www.suomentilintarkastajat.fi/blogi/talouden-ammattilaisille/konsernirakenteen-muutokset-tuottavat-paanvaivaa-tilinpaatoksen-laadinnassa Miika Karkulahti: Konsernitilinpäätöksen tavoitteena on antaa oikea ja riittävä kuva konsernin muodostamasta taloudellisesta kokonaisuudesta aivan kuin se olisi yksi yritys. 

]]>
Talouden ammattilaisille
Verotusmenettely uudistuu monilta osin Thu, 19 Apr 2018 08:00:00 +0300 https://www.suomentilintarkastajat.fi/blogi/talouden-ammattilaisille/verotusmenettely-uudistuu-monilta-osin https://www.suomentilintarkastajat.fi/blogi/talouden-ammattilaisille/verotusmenettely-uudistuu-monilta-osin Markku Ojala: Verotusmenettelyyn on tullut viime aikoina monia uudistuksia, jotka liittyvät Verohallinnon laajaan järjestelmäuudistukseen. Osaksi uudistukset johtuvat siitä, että verotuksen halutaan tapahtuvan aiempaa reaaliaikaisemmin. Menettelyjä halutaan myös tehostaa ja automatisoida, mikä näkyy verovelvollisille sähköisen ilmoittamisen vaatimuksena.

]]>
Talouden ammattilaisille
Käypä arvo – kaksi sanaa, ei sen ihmeellisempää? Wed, 18 Apr 2018 10:00:00 +0300 https://www.suomentilintarkastajat.fi/blogi/talouden-ammattilaisille/kaypa-arvo-kaksi-sanaa-ei-sen-ihmeellisempaa https://www.suomentilintarkastajat.fi/blogi/talouden-ammattilaisille/kaypa-arvo-kaksi-sanaa-ei-sen-ihmeellisempaa Harri Seppänen: Käypä arvo on yksi tärkeimmistä käsitteistä taloudessa ja erityisesti arvonmäärityksessä. Käypä arvo edustaa oikeudenmukaista, kohtuullista, oikeaa ja/tai reilua arvoa varallisuudelle, velalle tai arvonmäärityksen kohteelle.

]]>
Talouden ammattilaisille
Odotettavissa olevat luottotappiot – taidetta vai taloudellista raportointia? Tue, 17 Apr 2018 10:00:00 +0300 https://www.suomentilintarkastajat.fi/blogi/talouden-ammattilaisille/odotettavissa-olevat-luottotappiot-taidetta-vai-taloudellista-raportointia https://www.suomentilintarkastajat.fi/blogi/talouden-ammattilaisille/odotettavissa-olevat-luottotappiot-taidetta-vai-taloudellista-raportointia Jaakko Meronen: Uudistettu rahoitusinstrumenttistandardi IFRS 9 - Rahoitusinstrumentit astui voimaan 1.1.2018. 

]]>
Talouden ammattilaisille
IFRS-standardit 2018 saatavana Suomeksi – Ennätysmäärä muutoksia edellisvuoteen verrattuna Mon, 09 Apr 2018 10:00:00 +0300 https://www.suomentilintarkastajat.fi/blogi/talouden-ammattilaisille/ifrs-standardit-2018-saatavana-suomeksi-ennatysmaara-muutoksia-edellisvuoteen-verrattuna https://www.suomentilintarkastajat.fi/blogi/talouden-ammattilaisille/ifrs-standardit-2018-saatavana-suomeksi-ennatysmaara-muutoksia-edellisvuoteen-verrattuna Hanna Tähtivaara: IFRS-standardien soveltajien ja kaikkien niistä muutoin kiinnostuneiden olisi viimeistään nyt hyvä huomata, että IFRS-standardien muutoksia tulee voimaan tänä vuonna suorastaan ennätyksellinen määrä. Helpoin – ja käytännössä lähes ainoa –  tapa saada kokonaiskuva kaikista muutoksista on perehtyminen konsolidoituun IFRS-standardit 2018 -teokseen.  

]]>
Talouden ammattilaisille