eKuitti – mahdollisuus, joka kannattaa hyödyntää

13.04.2017, Aihe: Talouden ammattilaisille

Jarkko Raitio NELIÖ

   
Asiantuntija
Jarkko Raitio
Suomen Tilintarkastajat ry


Maaliskuun viimeisenä päivänä kokoontui salillinen innokkaita osallistujia Teknologiateollisuuden tiloihin Eteläranta 10:een kuulemaan viimeisimpiä kuulumisia eKuitista.

TALTIO-hankkeen taltio.net-sivuston mukaan TALTIO-hankkeessa toteutetaan mallinnetun eKuitti-taksonomian käyttöönotto kaupan kassajärjestelmissä rakenteisen kuittitiedon tuottamiseksi. Hankkeessa mallinnetaan myös rakenteisen kuittitiedon edelleenvälittäminen maksajan haluamaan tietovarastoon sellaisenaan hyödynnettäväksi yritysten taloushallinnossa tai yksityishenkilön myDatana.

eKuitti mahdollistaa tiedon siirtymisen digitaalisesti ohjelmasta toiseen

Mitä tuo äskeinen sitten oikein tarkoittaakaan? Käsitykseni mukaan TALTIOn mukaisen eKuitin perusideana on ensinnäkin päästä paperisesta kuitista eroon. Paperittomuuteen tähtääviä kuittisovelluksia tai tapoja paperittoman kuitin toteutukseen onkin jo olemassa eri toimijoilla.

TALTIOssa tämä paperittomuus on kuitenkin vain yksi – joskin luontoa säästävä – tekijä. Vielä olennaisempaa on, että kuitissa olevat tiedot ovat digitaalisessa ja rakenteisessa muodossa siirrettävissä ohjelmasta toiseen. Nimenomaan tämä tiedon rakenteisuus mahdollistaa tehokkaan automatisoinnin pudottaen samalla pois monta manuaalista työvaihetta.

Lainsäädäntö ja teknologia mahdollistavat hyödyntämisen

Liikenne- ja viestintäministeriö teetätti taustatueksi myös selvityksen siitä, onko kuittitiedon antamiselle rakenteisessa muodossa joitain lainsäädännöllisiä esteitä. Selvityksen mukaan esteitä ei ole. Lähinnä niissä tilanteissa, joissa kuittitieto on myös henkilötietoa, tulee sovellettavaksi myös henkilötietolainsäädäntö.   

TALTIO-hankkeen eKuitti muodostaa siis pohjan rakenteisen kuitin käyttöönotolle ja hyödyntämiselle. Teknologia eKuittiin on jo olemassa. Toivottavasti tämä nähdään mahdollisuutena, joka kannattaa hyödyntää.

Tutustu esittelyvideoon eKuitista taltio.net-sivuilla > 

Suomen Tilintarkastajat ry on mukana TALTIO-hankkeessa.


Tutustu myös:

Liikenne- ja viestintäministeriön julkaisuja (5/2017): Ostajan oikeudet kuittidataan. Reunaehtoja, toteutusvaihtoehtoja ja suosituksia.


Julkaisemme verkkosivuillamme ajankohtaisia blogikirjoituksia ja artikkeleita.
Haluatko kuulla ensimmäisenä tuoreista kirjoituksista sekä hyödyllisistä koulutuksista ja julkaisuista?

Tilaa uutiskirje

Oliko blogiteksti mielestäsi kiinnostava? Jaa tietoa myös verkostollesi.

Lue Jarkon bloggaus Digital Day -digiseminaarin annista >

Sähköinen tilintarkastus helpottuu muistilistan avulla >

Lomakkeen tiedoissa ilmeni virheitä. Tarkistathan virheelliset kentät.

Kirjoita kommentti

Roskakommenttien estämiseksi, syötä kirjaimet oheiseen kenttään.

+ Jaa sivu | Facebook | Twitter | LinkedIn | Sähköposti