EU:n tullilainsäädännön uudistus - pitkä odotus on päättymässä

23.09.2015, Aihe: Talouden ammattilaisille

Matti Alpua

Tulli- ja valmisteveroasiantuntija 
Matti Alpua
KPMG Oy Ab

Pitkä odotus päättyy 1.5.2016, kun EU:ssa ryhdytään soveltamaan uudistettua tullilainsäädäntöä. Vuosikausia kestänyt valmistelu on viivästynyt runsaasti alkuperäisestä aikataulusta, koska kansainvälisessä toimintaympäristössä tapahtuvista muutoksista johtuvat kiireelliset osittaisuudistukset ovat ajaneet kokonaisuudistuksen ohi.

Johtoajatuksena tullikoodeksin kokonaisuudistuksen valmistelussa on ollut lainsäädännön yksinkertaistaminen. Se onkin perusteltua, koska nykyinen tullilainsäädäntö on useista eri osittaisuudistuksista kokoonpantu tilkkutäkki. Valitettavasti näyttää siltä, ettei yksinkertaistamisessa tulla täysin onnistumaan, sillä toimintaympäristön uudet haasteet edellyttävät yhä yksityiskohtaisempaa sääntelyä, mitä ei osattu aavistaa valmistelua aloittaessa.

Tullilainsäädännön uudistuksen vaiheet

Tähän mennessä uudistustyö on edennyt seuraavasti: EU:n uusi tullikoodeksi hyväksyttiin 2013. Sen soveltaminen aloitetaan kuitenkin vasta 1.5.2016, jolloin komissio on saanut valmiiksi uutta tullikoodeksia täydentävän täytäntöönpanoasetuksen ja siihen liittyvät delegoidut säännökset. Laajakantoisia täydentäviä säännöksiä valmistellaan yhä, minkä vuoksi kaikki uudet säännökset eivät ole vielä tiedossa. Kaikki uudistuksen tarjoamat mahdollisuudet eivät myöskään ole välttämättä käytössä vielä 1.5.2016, vaan niiden käyttöönottoon saattaa liittyä siirtymäaika.

Uudistuksen helmiä

Uuden tullilainsäädännön perusajatuksena on täysin sähköinen tiedonsiirto asiakkaan ja tulliviranomaisen välillä. Tämä periaate on Suomessa jo tuttu, sillä suurin osa ilmoituksista annetaan jo nyt sähköisesti ilman paperi-ilmoituksia. Asiakkaan rooli tulee kuitenkin muuttumaan siten, että tulevaisuudessa hän suorittaa itse yhä enemmän sellaisia tehtäviä, jotka tällä hetkellä kuuluvat tullille. Tätä heijastelee mm. mahdollisuus itsetullaukseen, jossa maahantuoja maahantuotavan tavaran vastaanottaessaan määrittäisi tavaran tullinmääräytymisperusteet ja tilittäisi maahantuonnin verot tullille itse ilman perinteisen tulli-ilmoituksen jättämistä ja tullin reaaliaikaista väliintuloa. Itsetullaus rinnastuisi muuhun itseverotukseen. Itsetullaus voitaneen kuitenkin sallia vain asiansa osaavalle ja luotettavalle maahantuojalle.

Toinen merkittävä parannus on mahdollisuus keskitettyyn tulliselvitykseen, jossa maahantuoja voisi ilmoittaa maahantuomansa tavarat vapaaseen liikkeeseen oman kotivaltionsa tulliin, vaikka tavarat saapuvat EU:n alueelle toisessa jäsenvaltiossa. Näin vältettäisiin tavaran passittaminen tullaamattomana EU:hun saapumispaikasta määräpaikkaan tai tulliedustajien käyttäminen saapumispaikassa tapahtuvaa tullausta varten. Niin itsetullaus kuin keskitetty tulliselvityskin edellyttävät virtaviivaistuksia myös arvonlisäverotusta koskeviin säännöksiin.

Muutoksia on luvassa myös erityistullimenettelyihin, vakuussäännöksiin, tullin palautus- ja peruutussäännöksiin sekä moniin muihin säännöksiin, joista useimmat tarkoittavat helpotuksia luotettaville ja tulliasiat hyvin osaaville yrityksille.

Uudistuksen risuja

Tulliverotukseen on luvassa myös sellaisia muutoksia, jotka ikävä kyllä tarkoittavat useissa tapauksissa verotuksen kiristymistä. Nykyisin käytössä oleva mahdollisuus ilmoittaa viimeistä edeltävä kauppahinta tullausarvon perusteeksi poistuu. Jatkossa maahantuojan on ilmoittava viimeinen kauppahinta, joka on tapahtunut välittömästi ennen vapaaseen liikkeeseen luovuttamista koskevan tulli-ilmoituksen jättämistä. Myös maahantuotaviin tavaroihin liittyvät rojalti- ja lisenssimaksut, jotka ostajan on maksettava myynnin edellytyksenä, on sisällytettävä entistä useammin tullausarvoon.

Oliko blogiteksti mielestäsi kiinnostava? Jaa tietoa myös verkostollesi.

Lomakkeen tiedoissa ilmeni virheitä. Tarkistathan virheelliset kentät.

Kirjoita kommentti

Roskakommenttien estämiseksi, syötä kirjaimet oheiseen kenttään.

+ Jaa sivu | Facebook | Twitter | LinkedIn | Sähköposti