Näin me luemme tilinpäätöstä – vinkkejä tilintarkastajalta

31.05.2017, Aihe: Talouden ammattilaisille

Jose Kautonen

 
KHT
Jose Kautonen
Tilikeisarit Oy

 


Tili- ja tilintarkastustoimistojen juhla-aika alkaa hiljalleen kääntyä kesälomien puolelle. Kuten talviurheilulajien huiput, myös valppaimmat taloushallinnon ammattilaiset alkavat hiljalleen valmistautua seuraavaan kauteen. Tässä joitain omiin kokemuksiini ja työtapoihini pohjautuvia vinkkejä tulevien tilinpäätösten laatimisprosessiin.

1. Kuppi kahvia ja hengähdystauko

Tilinpäätös on käytännössä ainoa asiakirja, joka tulee myös ulkopuolisten nähtäväksi. Kun tilinpäätös on valmis, pieni tauko ennen läpilukemista tekee hyvää. Näin lukemiseen saa hieman objektiivisempaa näkökulmaa, sillä oman työn tarkastaminen on haastavaa. Kirjoitus- tai muut huolimattomuusvirheet eivät anna ammattimaista kuvaa. Hyvin tehdylle työlle kannattaa antaa sen ansaitsema ulkokuori.

2. Tuloslaskelma ja tase

Miltä tuloslaskelma ja tase näyttävät verrattuna edelliseen vuoteen, mistä mahdolliset muutokset johtuvat ja mistä eristä suurimmat luvut koostuvat? Jos näihin kysymyksiin löytyy loogiset vastaukset, luvut kuvannevat tilikauden todellisia tapahtumia ja taloudellista tilannetta varsin hyvin.

3. Taseen ja tuloslaskelman yhteys

Helppoja ja nopeita täsmäytyksiä tuloslaskelman ja taseen välillä:

  • Tilikauden tulos
  • Varaston muutos
  • Poistot

Vaikka rahoituslaskelma onkin lakisääteisesti pakollinen enää suurimmille yhtiöille, on paikallaan myös katselmoida, mistä yhtiö on tilikaudella saanut varoja ja mihin niitä on käytetty. Yhden tilikauden ajalta tulos ja rahavirrat eivät välttämättä ole saman suuntaiset, mutta pidemmällä aikavälillä tilikauden tuloksen ja rahavirtojen pitäisi loogisesti mennä samaan suuntaan.

4. Liitetiedot

Tilikaudella tapahtuneet uusien lainojen nostot, suuret investoinnit tai toimitilojen vaihto ovat tyypillisiä tilanteita, joista aiheutuu yhtiöille uusia liitetietovaatimuksia. Vuokra- ja leasingvastuut, annetut vakuudet ym. taseen ulkopuoliset vastuut tulee muistaa päivittää tarvittaessa liitetietoihin.

5. Onko jotain jäänyt pois?

Olisiko jokin seuraavalle tilikaudelle kirjattu tapahtuma pitänyt kirjata jo tilinpäätökseen? Jos tilinpäätös laaditaan hyvin nopeasti tilinpäätöspäivän jälkeen, on johdon arvioilla suuri merkitys tämän suhteen. Jos sen sijaan seuraavan tilikauden kirjanpitoa on ehditty jo tehdä, on suositeltavaa katselmoida se läpi ainakin suurimpien erien osalta.

6. Kirjanpitolain uudistus

Ensimmäinen kierros uudistetun kirjanpitolain kanssa on saatu päätökseen. Viimeistään nyt on hyvä hetki tutustua mallitilinpäätöksiin, kannanottoihin sekä kollegoiden kokemuksiin ja poimia niistä vinkkejä seuraavien tilinpäätösten laadintaan.

Lämmintä ja aurinkoista kesää!

........................................

Jose on myös tilintarkastaja kolmella periaatteella. #tunnetilintarkastajasi
Lue lisää tilintarkastajista >


Julkaisemme verkkosivuillamme ajankohtaisia blogikirjoituksia ja artikkeleita.
Haluatko kuulla ensimmäisten joukossa ajankohtaisista kirjoituksistamme, koulutuksistamme ja julkaisuistamme?

Tilaa ST-Akatemian uutiskirje

Oliko blogiteksti mielestäsi kiinnostava? Jaa tietoa myös verkostollesi.

Jose Kautonen - tilintarkastaja kolmella periaatteella >

Katso kirjanpito ja tilinpäätös -aiheiset koulutukset >

Lomakkeen tiedoissa ilmeni virheitä. Tarkistathan virheelliset kentät.

Kirjoita kommentti

Roskakommenttien estämiseksi, syötä kirjaimet oheiseen kenttään.

+ Jaa sivu | Facebook | Twitter | LinkedIn | Sähköposti