Digital Day -päivän antia (Accountancy Europe 29.3.2017, Bryssel)

07.04.2017, Aihe: Tilintarkastuksen asiantuntijoille

Jarkko Raitio NELIÖ

Jarkko Raitio
asiantuntija
Suomen Tilintarkastajat ry


Tilintarkastajien Euroopan kattojärjestö Accountancy Europe (AE) järjesti digiaiheisen seminaarin maaliskuun lopulla suomalaisittain jo kesäisessä Brysselissä. Seminaarissa puhui parisenkymmentä asiantuntijaa, ja yleisöä tilaisuuteen oli saapunut noin 250 kuulijan verran ympäri Eurooppaa. Vaikka odotukset olivat suuret, yhtään robottia ei tullut käytävillä vastaan.   

Menin tilaisuuteen ilman suurempia ennakkoluuloja suuntaan tai toiseen. Vaikka olinkin tutustunut seminaarin ohjelmaan etukäteen, en aivan tarkkaan tiennyt mitä odottaa.

Hyvä, paha Blockchain

Päivä alkoi lupaavasti kahdella hyvällä esityksellä, joista ensimmäinen käsitteli Blockchainia (Primavera De Filippi) ja toinen kyberturvallisuutta (Lars Van Mulligen). Vastakkainasettelua ja ristiriitojen hakua ei tässä seminaarissa siis pelätty vaan kriittiseen keskusteluun ja argumentointiin kannustettiin pitkin päivää. Asetelma oli siis mielenkiintoinen, kun rikollistenkin suosima virtuaalivaluutta Bitcoin pohjautuu Blockchain -teknologialle. Van Mulligen Interpolista puolestaan totesi rikollisten käyttävän Bitcoineja juuri siksi, koska he eivät ymmärrä niitä. Blockchain-teknologia rakentaa luottamusta internetissä, mutta kaikki osapuolet eivät usko sen menestymismahdollisuuksiin.    

Angelique Koopman toi omassa esityksessään tilintarkastajien näkökulmaa erityisesti IT-tilintarkastuksesta. Hän korosti erityisesti datalouhintaan ja erilaisiin analyysityökaluihin liittyviä etuja. Tässä yhteydessä tuli myös täytettyä maininta jo lähes pakollisesta AI:sta (Artificial intelligence) eli tekoälystä.

Jäämmekin odottamaan, missä vaiheessa kone oppii esimerkiksi tilintarkastuksen kannalta keskeisten ja hivenen häilyvien käsitteiden, kuten olennaisuuden, sisällön. Koopmanilla on prosessissa väitöskirja aiheesta otsikolla: Redesigning the Audit in an Age of Digitalization: A Breakthrough for Auditability. 

Viekö teknologia työt?

Useissa puheenvuoroissa korostui, että teknologia tarjoaa tilintarkastusalalle uusia mahdollisuuksia. Tämä kuitenkin edellyttää jossain määrin sen ajattelua uudelleen, mikä on tilintarkastuksen arvo ja merkitys.

Yleinen käsitys on, että sen minkä kone pystyy nyt tai tulevaisuudessa tekemään, sen kone tulee myös tekemään. Tilintarkastajan kannalta eräänlainen skenaario onkin siinä, että joko tilintarkastaja hyödyntää teknologiaa oman työnsä tukena tai sitten se teknologia tulee ja tekee (eli vie) tilintarkastajan työt. Tähän viittasivat ainakin Susskindin isä-poika parivaljakko.

Onneksi jäsenkyselymme perusteella tilintarkastajat tuntevat pysyvänsä teknologian kehityksessä mukana ja ovat valmiita kohtaamaan tulevaisuuden haasteet sekä kääntämään teknologian mahdollisuuksiksi.

Tutustu ohjelmaaan ja esitysmateriaaleihin. 


Julkaisemme verkkosivuillamme ajankohtaisia blogikirjoituksia ja artikkeleita.
Haluatko kuulla ensimmäisenä tuoreista kirjoituksista sekä hyödyllisistä koulutuksista ja julkaisuista?

Tilaa uutiskirje

Oliko blogiteksti mielestäsi kiinnostava? Jaa tietoa myös verkostollesi.

Lue Jarkon bloggaus vuoropuhelusta >

Sähköinen tilintarkastus helpottuu muistilistan avulla >

Lomakkeen tiedoissa ilmeni virheitä. Tarkistathan virheelliset kentät.

Kirjoita kommentti

Roskakommenttien estämiseksi, syötä kirjaimet oheiseen kenttään.

+ Jaa sivu | Facebook | Twitter | LinkedIn | Sähköposti