Merta edemmäs kalaan?

09.10.2015, Aihe: Tilintarkastuksen asiantuntijoille

Digidigi. Digitalisoituminen ja siihen valmistautuminen on päivän sana, eikä ainakaan vähiten talouden ja taloudellisen raportoinnin kanssa työskentelevien keskuudessa. Maamme hallituskin on nimennyt digitalisaation yhdeksi painopistealueekseen. Nopeammin, täsmällisemmin, avoimemmin – kohti reaaliaikaista tietojen välittämistä. Miten tähän sitten voi valmistautua ja miten itse olla mukana digikehityksessä? Ainakin itselläni on ollut tämän suhteen suuria kysymysmerkkejä. Halua, tahtoa ja intoa olisi – taidot suunnistaa uudessa maastossa taitavat kuitenkin olla vajavaisia.

Viimeisen viikon aikana olen saanut olla mukana tapaamassa kansainvälisiä kollegoja Amsterdamissa, Tukholmassa ja Pariisissa erilaisissa ammatillisissa seminaareissa. Taloudellisen raportoinnin kehittyminen ja digitalisaatio ovat olleet kaikkialla esillä. Ajattelin saavani näistä tilaisuuksista inspiraatiota ja ajatuksia omaan työhöni – suomalaisen tilintarkastuksen sekä taloudellisen raportoinnin kehittämiseen. Sainkin.

Päällimmäiseksi mieleen ovat kuitenkin jääneet mm. ruotsalaisten kollegojen useaan otteeseen viljelemät viittaukseen siitä, kuinka Suomi on taloushallinnon sähköistämisessä viisi vuotta Ruotsia edellä. Sekä se, että Ranskassa taloushallinnon digitalisoinnista keskusteltaessa pohditaan shekkien käsittelyn automatisointia – ihan vakavissaan.

Meillä on varmasti Suomessakin paljon opittavaa ja tehtävää digitalisointikehityksen edistämisessä. Viimeisen viikon perusteella johtopäätökseni on kuitenkin se, että osaaminen meillä on jo, meidän pitää vain osata toimia yhdessä ja verkostoitua paremmin, sekä kehittää yhdessä toimintatapoja. Ilmeisesti tämän todella oivaltaakseen piti lähteä merta edemmäksi kalaan. Niin erikoiselta kuin se näin jälkikäteen kuullostaakin.

Teknologia ei niinkään ole haasteenamme, vaan pelkomme kohdata muutos, kuten eräs panelisti Pariisissa juuri viisaasti totesi. Ottakaamme yhdessä digihyppy tuntemattomaan ja kehittäkäämme toimintatapojamme yhdessä! Kuulen mielelläni ajatuksesi siitä, millaisia yhteiset askeleemme ja hyppymme voisivat olla.

PS. Olethan tutustunut viimeisimpään digiloikkaamme, uuteen onlinepalveluumme?

Oliko blogiteksti mielestäsi kiinnostava? Jaa tietoa myös verkostollesi.

Sanna Alakare NELIÖ

Sanna Alakare

Sanna Alakare
toiminnanjohtaja,
Suomen Tilintarkastajat ry

Lomakkeen tiedoissa ilmeni virheitä. Tarkistathan virheelliset kentät.

Kirjoita kommentti

Roskakommenttien estämiseksi, syötä kirjaimet oheiseen kenttään.

+ Jaa sivu | Facebook | Twitter | LinkedIn | Sähköposti