Mikä tapahtuu Köpiksessä, jää Köpikseen - muutamaa paljastusta lukuun ottamatta

18.09.2019, Aihe: Tilintarkastuksen asiantuntijoille

Mitä tapahtuu, kun lentokoneeseen pakataan yli 40 vuoden ikähaitarilla tilintarkastajia ympäri Suomen? Vatsalihaksia aktivoiva naurupitoinen matkaseminaari etelän aurinkoon, Köpikseen.

Teksti ja kuvat: Paula Roima, KHT, Audimat Oy / Tilintarkastus Rantalainen Oy

Köpis_Paula

Mitä seuraa, kun tilkkaripoppoo lähtee Köpikseen?

Harva seura saa minut yhtä hyväntuuliseksi kuin poppoo suomalaisia tilintarkastajia. Olen pähkäillyt, mistä tämä voisi johtua. Ehkä ammattiimme liittyvä kollegiaalisuus on otollinen maaperä luottamukselle ja estottomalle huumorille?

"What happens in Copenhagen, stays in Copenhagen" todettiin muutamaankin otteeseen reissun edetessä. Kirjallisen luvan kera jaan nyt muutamia yksityiskohtia tästä kolmipäiväisestä seikkailusta Tanskan maaperällä.

Matkaseminaariin oli pakattu asiaa, tietenkin!

Matkaseminaarimme hotteja keskusteluaiheita aiheesta ja sen vierestä olivat muun muassa pienten yhtiöiden taseissa muhivat kehittämismenokeitokset, erilaiset kokemukset Tinderin käytöstä sekä PRH:n tekemät laaduntarkastukset.

Hämmästelimme myös auktorisoitujen tilintarkastajien määrässä tapahtunutta dramaattista pudotusta viimeisen viiden vuoden aikana. Siinä missä meitä oli vuonna 2015 yli 1 500 tilipirkkoa ja -jormaa, nyt meitä on enää alle 1 300 yksilöä jäljellä. Kukaan ei ole kerännyt statistiikkaa exit-syistä, mutta ketään ei ole tiettävästi kidnapattu. Uusia kollegoita tarvitaan, ja olemme tulevaisuudessa valmiita ottamaan matkaseminaareille mukaan myös tilintarkastusrobotit.

Hupiakin nautittiin säännöllisinä annoksina ja useilla aisteilla

Rankka työ vaatii läjäpäin lystikästä menoa. Hupia saimme säännöllisinä annoksina nestemäisessä ja fyysisessä muodossa niin verkkokalvoilla kuin muillakin aisteilla nautittuna.

Matkaohjelmamme sisälsi kaksi kiertoajelua oppaan kera sekä monta hienoa ruokailua. Vaikka Tanska ja Suomi ovat väkiluvulla mitattuna lähes samankokoisia, on Köpis Helsinkiä viehättävämpi ja eloisampi pääkaupunki, ainakin tämän hesalaisen mielestä.

Kaupunkikierroksella poikkesimme katsomaan satusetä H.C. Andersenin Pieni merenneito -sadun inspiroimaa pronssipatsasta. Onneksi Disney on muokannut sadun ruutukelpoiseksi, sillä Andersenin alkuperäinen tarina kuulosti varsin masentavalta. Tälle kriitikolle kelpaa tunnetusti vain onnelliset loput.

Yksi matkan vaikuttavimmista kokemuksista oli vierailu valojen ja lyhtyjen tunnelmoittamaan Tivoliin. Nimb Hotellin terassilta saimme illallisen lomassa seurata Tanskassa suositun Dj Katon livekeikkaa. Tanner jyrisi satojen tanskalaisnuorten bailatessa ja pyrotekniikka valaisi tunnelmallisen yön. Dj Katon ”Show You Love” -biisi pääsi ”Paula bodaa” -soittolistalle Spotifyssä.

Köpis_tivoli

Matkablogini tylsin osuus alkaa tästä – yleisluonteinen tarkastus

Entä luennot ja virallinen osuus? Varoitus, tästä alkaa matkablogini tylsin, mutta kaiketi tärkein osuus! Aihepiireinä olivat muun muassa alan muutostuulet ja tilintarkastustyön palvelumuotoilu.

Syvimmän käsittelyn kuitenkin sai ns. ”yleisluonteinen tarkastus”. Nykyisin asiakkaillemme on tarjolla vain yksi tuote eli lakisääteinen tilintarkastus.

Lakisääteinen tilintarkastus on varsin byrokraattista hommaa, eikä loputtomalta tuntuva pilkkujen viilaus välttämättä edistä mahdollisuutta luoda maata järisyttäviä asiakaskokemuksia. Kiristyneet dokumentaatiovaatimukset ohjaavat meitä tilintarkastajia yhä kauemmaksi tilintarkastuksen todellisesta päämäärästä, eli siitä että luomme arvoa asiakkaille. Dokumentointi on kiistatta työmme edellytys. Jos joskus pohdit, miksi et saa soittoa tilintarkastajaltasi, voi se johtua siitä, että tilintarkastajasi viilaa exceleitä.

Kelpaisiko tiimityö ja yhteiset hetket asiakkaan kanssa?

Tulevaisuudessa yleisluonteinen tarkastus voisi olla vaihtoehtoinen tuote tilintarkastukselle kaikkein pienimmissä asiakkaissa.

Mutta miten yleisluonteinen tarkastus muuttaisi nykyistä lähestymistapaa? Tarkastuksen painopiste siirtyisi dokumentaation hinkkaamisesta lukujen analyyttiseen läpikäyntiin yhteistyössä asiakkaan ja kirjanpitäjän kanssa.

Tiimityötä ja yhteisiä kahvihetkiä. Kuulostaako tämä liian hyvältä ollakseen totta? Ei suinkaan.

Tanskalaiset vahvistivat vanhan totuuden

Luennoillamme vieraili tanskalainen FSR (laskentaihmisten kattojärjestö, sisältäen myös tilintarkastajat), ja saimme kuulla, että Tanskassa on varsin hyvät kokemukset yleisluonteisesta tarkastuksesta.

Tanskassa pohditaan nykyisten tilintarkastusrajojen madaltamista, koska maassa on toistuvasti uutisoitu väärinkäytöksistä, veropetoksista ja rahanpesuskandaaleista. Korkeat tilintarkastusrajat korreloivat harmaan talouden lisääntymisen kanssa. Tämän vanhan totuuden me tilintarkastajat toki tiedämme jo entuudestaan. Kerrattakoon tämä fakta myös niille, jotka ovat sen jo unohtaneet.

Tätä muistelen viidenkymmenen vuoden päästä, kun olen hoitajarobotin hellässä huomassa

Haluan päättää matkabloggaukseni vuolaisiin kiitoksiin ihanalle matkaseurueelleni. Jäitte ikuisiksi ajoiksi kuviini ja muistoihini. Kun 50 vuoden päästä vietän viimeisiä hetkiä hoitajarobottini seurassa, voin palata näihin tunnelmiin ja todeta, että olen elänyt hyvin.  

Köpis_ryhmäkuva

Suomen Tilintarkastajat ry:lle lähetän puolestaan seuraavat terveiset: Näitä legendaarisia ja uhanalaisia matkaseminaareja ei saa ajaa sukupuuttoon.

Haluatko samankaltaisia kokemuksia hyvässä seurassa?

Ja te, jotka ette vielä ole tilintarkastusalalla ja haluatte osallistua tällaisille retkille: Suosittelen tsekkaamaan tilintarkastusalan vapaat työpaikat jo tänään. Kymmenet tilintarkastusfirmat hakevat uusia tekijöitä alalle. Avoinna olevia paikkoja on arviolta satoja.

Älä jahkaile, vaan tee elämäsi jännittävin päätös!


Lue lisää Paulan kirjoituksia:

Oliko blogiteksti mielestäsi kiinnostava? Jaa tietoa myös verkostollesi.

+ Jaa sivu | Facebook | Twitter | LinkedIn | Sähköposti