Potkua blogikirjoitukseen! Kirjoitusvinkkejä asiantuntijoille

24.11.2017, Aihe: Tilintarkastuksen asiantuntijoille

Paula Hämäläinen

 
Paula Hämäläinen
Viestinnän ja sisältöjen tuottaja
Suomen Tilintarkastajat ry


Mietin työkseni kieltä ja sitä, mitkä ratkaisut toimivat missäkin tekstissä. Joskus asioita tulee kerrottua turhan vaikeasti ja kankeasti.

Olen koonnut tähän vinkkejä, joiden avulla saat blogiteksteihisi potkua. Voit mainiosti hyödyntää vinkkejä myös muissa teksteissäsi. 

Ymmärtääkö lukija sinua?

Turhan moni asiantuntija ajattelee, että asiantuntija ei voi yleistää. Asiantuntijuushan tulee esille juuri siinä, että osaa kertoa asiasta syvällisesti ja vähän briljeeratakin oman alan termeillä!

Onko näin? Entä jos lukija ei ymmärrä, mitä asiantuntija haluaa kertoa? Onko teksti silloin onnistunut tai jaksaako lukija lukea sitä?

"Kun olemme oppineet kirjoittamaan niin hyvin toisille asiantuntijoille,
miksemme oppisi kirjoittamaan toisenlaisillekin lukijoille?"

On paljon helpompaa kirjoittaa toisille saman alan asiantuntijoille kuin vaikka asiakkaille. Monen meistä opiskeluajat ovat vierähtäneet oman alan kirjallisuuden parissa ja tieteellisiä tekstejä kirjoittaen. Vuosia kestänyt opiskelurupeama on opettanut meidät kirjoittamaan toisille asiantuntijoille.

Kun olemme oppineet kirjoittamaan niin hyvin toisille asiantuntijoille, miksemme oppisi kirjoittamaan toisenlaisillekin lukijoille?

Hengähdä hetki ja yksinkertaista

Ennen kuin syöksyt näppäimistön ääreen treenaamaan, hengähdä hetki. Mieti, mistä kirjoitat ja mitä tavoittelet kirjoituksellasi.

Kenelle kirjoitat? Mitä lukija tietää asiasta ja millä tasolla? Asiakkaasi eivät välttämättä tunne syvällisesti alasi termistöä – eivätkä kovin helposti intoudu etsimään vieraita sanoja sanakirjasta.

Et voi millään sanoa kaikkea. Luota siihen, että lukija ymmärtää, että blogikirjoituksissa yleistetään. Voit usein jättää pois varmistelevia sanoja, kuten pääsääntöisesti, muun muassa tai Suomessa (jos et käsittele tekstissä asiaasi myös muiden maiden kantilta).

"Ymmärtäisikö ensimmäisen vuoden tradenomiopiskelija,
mitä teksti tarkoittaa hänen arjessaan?"

Joskus tuppaamme sanomaan asioita turhan pitkästi. Jos virkkeelle tulee mittaa rivikaupalla, voisitko kertoa asian sittenkin kahdessa eri virkkeessä? Vai onko asia esitettävissä luettelomuodossa?

Tai voisitko kertoa asian vieläkin käytännönläheisemmin? Itse muistuttelen itselleni vähän väliä: Ymmärtäisikö ensimmäisen vuoden tradenomiopiskelija, mitä tekstini tarkoittaa hänen arjessaan?

Kirjoitatko tasapaksusti vai tuotko persoonaa esiin?

Bloggauksissa saamme tuoda esille omaa persoonaamme ja puhutella lukijaa: Minä voin kertoa, mitä minä ajattelen, ja voin avartaa ajatuksillani juuri sinun maailmaasi.

Kun mietit, puhutteletko lukijaa tai kerrotko omasta näkökulmastasi, voit pysähtyä muutenkin verbien eli toimintaa tai tapahtumaa ilmaisevien sanojen äärelle. Voisitko sujuvoittaa tekstiä verbivalinnoillasi?

Miten sinä kirjoitat?

 • Suoritatko arvion vai voisitko suorastaan arvioida?
 • Puhutko jonkin asian tekemisestä vai kerrotko suoraan, että X tekee?
 • Käytätkö paljon olla-verbiä, vaikka välillä voisit käyttää jotain toistakin, kuvaavampaa verbiä?

Suosittelen valitsemaan vaihtoehdoista jälkimmäiset.

Ja vielä, ei kannata luisuttaa verbiä kovin pitkälle lauseen alusta. Lukija ei malta odottaa liian kauaa, mitä haluat sanoa. Jos verbi tuntuu olevan kaukana lauseen alusta, voisitko jättää jotain pois alusta tai voisitko vaihtaa sanajärjestystä? Tai voitko sittenkin sanoa asian toisin sanoin?

Älä pelkää!

Tärkeitä tekstejä jää kirjoittamatta pelosta. Itse olen jättänyt kirjoittamatta, koska ”monella muulla on enemmän sanottavaa”. Somessa on käyty keskustelua siitäkin, että tekstejä jää kirjoittamatta kielioppivirheiden pelossa.

Mielipiteeni on kristallinkirkas: Jokaisella meillä on sellaista tietämystä, jota moni muu kaipaa. Kirjoittamalla voimme ihan oikeasti auttaa toisia. Pienet hapuilut tekstissä eivät haittaa, jos vain asia tulee selväksi.

Eli ei muuta kuin valtavasti tsemppiä bloggailuun!


Lue Paulan aiemmat bloggaukset:


Oliko blogiteksti mielestäsi kiinnostava? Jaa tietoa myös verkostollesi.

ST-Akatemia 3

VINKKEJÄ KIRJOITTAJALLE

1. Lue tekstisi ääneen

Hengästytkö?

 • Saisitko virkkeistä lyhyempiä?
 • Voisitko yksinkertaistaa ja käytännönläheistää?

2. Silmäile

Löydätkö tekstin tärkeät asiat vain silmäilemällä? Jos teksti vaikuttaa tuhdilta,

 • kerro kuvan avulla
 • lisää väliotsikoita
 • jaa tekstiä useampaan kappaleeseen.

3. Pyydä kommentteja

 • Löytyykö asiavirheitä?
 • Tuleeko tekstin sanoma ilmi?
 • Jääkö jotain epäselväksi?

Bonusvinkki: Yhteen vai erikseen?

Kurkkaa Kotimaisten kielten keskuksen verkkosivuja ja hyödynnä hakutoimintoa!

Lomakkeen tiedoissa ilmeni virheitä. Tarkistathan virheelliset kentät.

Kirjoita kommentti

Roskakommenttien estämiseksi, syötä kirjaimet oheiseen kenttään.

+ Jaa sivu | Facebook | Twitter | LinkedIn | Sähköposti