Terveisiä Brysselistä – miksi merta edemmäs kalaan?

12.06.2019, Aihe: Tilintarkastuksen asiantuntijoille

Minttu Sallinen (2)

 
Minttu Sallinen
Viestintäpäällikkö
Suomen Tilintarkastajat ry


Miksi kaiken kiireen keskellä kannattaa joskus suunnata suomiareenoilta avarammille vesille? Siksi, että on tärkeää katsoa asioita myös laajemmasta perspektiivistä.

Sain viettää kaksi mielenkiintoista päivää Euroopan sydämessä, Brysselissä. Olin mukana, kun yhdistyksemme hallitus matkasi tutustumaan EU-komission ja alan eurooppalaisen kattojärjestön, Accountancy Europen toimintaan. Matkaan yhdistyi oma Communications network -tapaamiseni samaisessa kattojärjestössä.

Mielenkiintoisia tapaamisia tiukalla aikataululla

EU-komissiossa tapasimme oikeus- ja kuluttaja-asioiden pääosaston johtajan Salla Saastamoisen. Anekdoottina mainittakoon, että osasto on tiukasti suomalaisleidien komennossa. Sallan lisäksi osaston johtotehtävissä on kaksi muutakin suomalaisnaista. Sallan johdolla saimme kuulla rahanpesuntorjuntaan tähtäävistä direktiiveistä sekä yhtiöoikeuden digitalisoinnista ja yhtiöiden rajat ylittävästä liikkuvuudesta. Ehkäpä tärkeintä antia oli kuitenkin kuulla hyvin monimutkaisesta ja monikerroksisesta lainsäädäntö- ja päätöksentekoprosessista.

Accountancy Europen toimistolla saimme tiiviin infopaketin järjestön edunvalvontatyöstä ja erityisesti EU-vaaliteemoista, jotka olivat 1) kestävä rahoitus (sustainable finance), 2) pienet ja keskisuuret yhteisöt (SMEs) sekä 3) verotus (tax). Kaikki tietenkin käsiteltyinä taloushallinnon ammattilaisten näkövinkkelistä.

Ensimmäisen päivän vierailu oli paketissa ja hallituksen jäsenet suuntasivat kohti Helsinkiä sulatellen melkoista tietomäärää. Seuraavana päivänä jatkoin itse Communications Network -tapaamiseen, jossa tapasin koko joukon eurooppalaisia kollegoja ja pohdinta jatkui enemmän viestinnällisin teemoin.

Miksi merta edemmäs kalaan?

Matka oli antoisa, vaikkakin lyhyt ja aikataulu kiireinen. Miksi sitten kaiken kiireen keskellä kannattaa joskus suunnata suomiareenoilta avarammille vesille? Seuraavassa nostan esiin teemoja, joiden vuoksi tällaiset vierailut ovat mielestäni hyödyllisiä.

1. Katse ruohonjuuritasolta horisonttiin

Kotimaan asiat ovat luonnollisesti meille läheisimpiä. On kuitenkin tärkeää katsoa asioita myös laajemmasta perspektiivistä. Yksi tulevaisuuden tärkeimmistä kysymyksistä liittyy vastuullisuuteen ja kestävään talouteen (sustainable finance). Kuluneen talven aikana vastuullisuus ja kestävä kehitys näkyivät vahvasti vaaliteemoissa ja julkisessa keskustelussa. Teemat heijastuvat yhä voimakkaammin esimerkiksi investointi- ja sijoituspäätöksiin. Tilintarkastusalalla ei ole varaa jäädä näiden keskustelujen ulkopuolelle. Jos emme itse löydä rooliamme vastuullisuuskysymyksissä, ei sitä löydä kukaan muukaan. Kotimaan perspektiivistä asia saattaa tuntua vielä hieman kaukaiselta, mutta Brysselissä jo porskutetaan.

2. Päätöksentekoprosessit ja vaikuttamiskanavat tutuiksi

Lainsäädäntö tapahtuu pitkälti EU-tasolla, josta se implementoidaan EU-maihin, myös Suomeen. Brysselin lainsäädäntöprosessit tuntuvat Suomesta käsin kaukaisilta ja vaikuttamiskanavat suorastaan olemattomilta. Kuitenkin tilintarkastusalan eurooppalainen kattojärjestö tekee jatkuvaa vaikuttamistyötä EU-komission käytävillä. Tämä edunvalvontatyö vaikuttaa myös niihin reunaehtoihin, joilla tilintarkastustyötä tehdään Suomessa.

Mikä sitten voi olla oma roolimme tässä vaikuttamisessa? Tähän on ainakin kaksi vastausta:

  1. Voimme vaikuttaa emojärjestömme esiin nostamiin asioihin. Tämä vaatii osallistumista ja aktiivisuutta, mutta mahdotonta se ei ole. Samalla tavoin teemme vaikuttamistyötä pohjoismaisessa tilintarkastusalan järjestössä. Pohjoismaisella yhteistyöllä ja kannanotoilla on merkitystä Euroopan tasolla ja myös globaalisti.
  2. Olemme linkki suomalaisiin päättäjiin Brysselissä. Suomalaisia päättäjiä kiinnostaa, miltä asiat kotimaasta käsin näyttävät. Suorien yhteyksien lisäksi voimme olla välikätenä alan kattojärjestön ja suomalaisten päättäjien tapaamisissa. Vähintäänkin voimme pohjustaa tapaamisten agendaa suomalaisesta näkövinkkelistä.
3. Samat haasteet joka puolella

Tieto lisää tuskaa kuuluu vanha sanonta, mutta tässä kohtaa kääntäisin sen päälaelleen: tieto vähentää tuskaa. Vaikka Euroopan maat ovat keskenään hyvin erilaisia monien tilintarkastukseen liittyvien kysymysten osalta, ovat monet haasteet hyvin samankaltaisia. Yhteisiä haasteita ovat muun muassa seuraavat:

  • Kuinka tehdä ala ja sen merkitys näkyväksi?
  • Kuinka houkutella nuoria kykyjä alalle?
  • Miten autamme jäseniämme digitalisaatioon liittyvissä kysymyksissä?

On huojentavaa huomata, että emme ole yksin, vaan samat kysymykset askarruttavat eri puolilla Eurooppaa. Yhtä huojentavaa on huomata, että keskitymme samoihin, todennäköisesti oikeisiin, asioihin kuin sisarjärjestömmekin. Oma työ tuntuu jopa jossain määrin merkitykselliseltä.

4. Parhaat keinot käyttöön

Yksi tärkeä anti sisarjärjestöjen tapaamisia on kokemusten ja esimerkkien jakaminen. Koska haasteet ovat pitkälti samanlaisia, on parhaita käytänteitä kohtuullisen helppo emittoida eri maihin. Minkälaisia kampanjoita nuorten houkuttelemiseksi eri maissa on tehty? Miten teemme alaa tunnetuksi tai kuinka viestimme alasta mediassa? Kaikki esimerkit eivät ole pelkkää hurraa huutoa, sekaan mahtuu myös niitä vähemmän onnistuneita tempauksia. Myös näiden jakaminen on tärkeää, maailma ei romahtanut tähänkään!

Rohkeasti eteenpäin

Entä mitä erityisesti minulle jäi mieleen vierailusta Brysseliin? Ainakin se, että tilintarkastusalalla ei ole varaa jäädä kestävää kehitystä ja vastuullisuutta koskevan keskustelun ulkopuolelle. On nähtävä, miten tilintarkastaja omassa roolissaan edistää näitä asioita.

Hieman kevyemmistä tuliaisista mainittakoon, että parhaimmistakin yrityksistä huolimatta tulokset voivat joskus olla, jos nyt eivät karuja, niin ainakin hieman huvittavia. Hollantilainen sisarjärjestömme on tehnyt kovasti töitä tuottaakseen erilaisia sisältöjä jäsenistölleen. Silti vuodesta toiseen luetuin sisältö on tutkimus siitä, minkä merkkisellä autolla tilintarkastaja ajaa.

Loppuun laitan vielä eurooppalaisen kollegani terveiset, jotka haluaisin pitää mielessäni joka päivä:

  1. Be bold and have a big idea.
  2. Don’t always shoot for perfection, be agile, be prepared to evolve.
  3. Integrate communications channel planning.
  4. It doesn’t always need big budgets.

Lue myös:


Oliko blogiteksti mielestäsi kiinnostava? Jaa tietoa myös verkostollesi.

+ Jaa sivu | Facebook | Twitter | LinkedIn | Sähköposti