Tilintarkastajat tulivat taloon – oppilaitosvierailu Haaga-Heliassa

04.12.2017, Aihe: Tilintarkastuksen asiantuntijoille

Paula Hämäläinen

 
Paula Hämäläinen
Viestinnän ja sisältöjen tuottaja
Suomen Tilintarkastajat ry


Järjestimme marraskuun loppupuolella Haaga-Helian kanssa oppilaitostilaisuuden, johon pyysimme puhujia kertomaan matkastaan tilintarkastajaksi, tilintarkastajana työskentelystä, tilintarkastajan työn tulevaisuudesta ja työn mielekkyydestä. Lisäksi saimme kuulla tutkintovaatimuksista ja PRH:n toiminnasta.

Mitä ominaisuuksia tilintarkastajalla on hyvä olla?

Kantava teema niin Jussi Paskin (KPMG), Otto Hallin (PwC) kuin Ville Kervisen (Tiliextra) puheissa oli se, mitä ominaisuuksia tilintarkastajalla on hyvä olla.

Siitä oltiin täysin yksimielisiä, että tilintarkastajan työ on ihmisläheistä. Työtä tehdään asiakkaiden ja työkavereiden kanssa ja oppia saadaan muilta tilintarkastajilta. Yksin ei tarvitse ihmetellä ja pähkäillä. Ja tarjoaahan tilintarkastaja omalta osin apua asiakkaille: tilintarkastaja on heille proaktiivinen ongelmanratkaisija.

Muita tärkeitä ominaisuuksia tilintarkastajalle ovat asenne, motivaatio, halu kehittyä ja kehittää, uteliaisuus, järjestelmällisyys ja ihmisläheisyyteen liittyen vielä viestintätaidot.

Miten tilintarkastajaksi pääsee?

Opiskelijat saivat selkeän esityksen Hanna Kattaiselta PRH:sta tutkintovaatimuksista.

Kaikilla tilintarkastajilla on yhteinen perustutkinto eli HT-tutkinto. Erikoistumistutkintoja ovat

  • Yksityisen sektorin erikoistumistutkinto, yleisen edun kannalta merkittävien yritysten tilintarkastus (KHT-tutkinto)
  • Julkisen sektorin erikoistumistutkinto (JHT-tutkinto).

Vinkkiä saatiin myös siitä, että kannattaa tutustua hyvissä ajoin edellytyksiin, joita on tilintarkastajaksi pääsemiselle:

  • taustatutkinto-/opintovaatimukset
  • tarkastuskokemus
  • tilintarkastajatutkinnon suorittaminen.

Miten digitalisaatio vaikuttaa tilintarkastajan työhön?

Digitalisaatio nousee vähän väliä puheissa esiin, puhutaanpa tilintarkastuksesta tai ihan muista toimialoista.

Minna Ainasvuori BDO:lta kertoi omassa esityksessään digitalisaation vaikutuksista. Tilintarkastajan asiakkaiden toimintaympäristö ja prosessit taloushallinnossa muuttuvat. Myös valvontaympäristö muuttuu, eikä Ainasvuoren mukaan jatkossa tarkasteta enää niinkään ihmisen toimintaa, vaan tiedon käsittelyn digitaalisia välineitä. Luonnollisesti näiden lisäksi tilintarkastusprosessi muuttuu, ja asiakkaiden odotuksissa ovat entistä enemmän lisäarvoa tuottavat palvelut ja digitaaliset ratkaisut.

Digitalisaatio nähtiin ennen kaikkea mahdollisuutena uudistua ja löytää uusia näkökulmia tekemiseen. Ihmisläheisiä tilintarkastajia tarvitaan jatkossakin!

Suomen Tilintarkastajien terveiset tilaisuudessa

Suomen Tilintarkastajat ry oli tuttu tradenomiopiskelijoille: verkkosivuillamme on käyty tutustumassa tietoon alasta ja tilintarkastajan työstä.

Vierailulla tuli vielä muistutettua, että sivuiltamme löytyy myös ajankohtaisia uutisia, bloggauksia, uusi Profiitti-lehti sekä tilintarkastajien tarinoita urasta ja vapaa-ajalta. Eikä kannata unohtaa tilejämme Twitterissä ja LinkedInissä.

Kiitokset

Tilaisuus herätti todella paljon monipuolisia kysymyksiä ja pulppuavaa keskustelua. Oli mukava huomata, miten tilintarkastajan työ kiinnosti.

Valtavat kiitokset opiskelijoille, Haaga-Helian edustajille ja puhujille mainiosta iltapäivästä!


Voisimmeko tulla oppilaitosvierailulle esittelemään tilintarkastajan työtä?

Ota yhteyttä: Viestintä- ja sisältöpäällikkö Minttu Sallinen, minttu.sallinen@suomentilintarkastajat.fi, p. 09 7552 2014Lue Paulan aiemmat bloggaukset:


Oliko blogiteksti mielestäsi kiinnostava? Jaa tietoa myös verkostollesi.

Mitä tilintarkastaja tekee? Klikkaa alla olevaa kuvaketta ja tutustu esitteeseen!

Esittelimme ammattia kauppatieteen opiskelijoille >

+ Jaa sivu | Facebook | Twitter | LinkedIn | Sähköposti