Tilintarkastus Suomessa – tänään ja (onko sitä) huomenna

02.11.2016, Aihe: Tilintarkastuksen asiantuntijoille

Jarkko Raitio NELIÖ

Jarkko Raitio
asiantuntija
Suomen Tilintarkastajat ry


Tilintarkastajien keskuudessa on otettu ilolla vastaan Suomen Tilintarkastajat ry:n kannanjulkaisu tilintarkastusvelvollisuuden rajoista. Suomen Tilintarkastajat ry kannattaa tilintarkastusrajojen säilyttämistä ennallaan. Kannan sisältö eli ”nykyiset tilintarkastusrajat ovat hyvät” sen sijaan jo jakaakin tilintarkastajia, ja osa tilintarkastajista puhuukin muiden varmentamismuotojen eli esim. review'n puolesta.   

Kenelläkään ei taida olla tarkkaa tietoa siitä, kuinka monta tilintarkastusvelvollista yhteisöä Suomessa on. Suomessa on tälläkin hetkellä sellaisia yhteisöjä, joiden pitäisi lain mukaan toimituttaa tilintarkastus, mutta syystä tai toisesta yhteisö ei valitse itselle tilintarkastajaa. Toisaalta Suomessa on myös sellaisia yhteisöjä, joiden ei lain mukaan tarvitsisi valita itselle tilintarkastajaa, syystä tai toisesta ne kuitenkin valitsevat. 

On esitetty arvio, että tilintarkastuskertomuksia annetaan vuosittain noin 130 000. Toinen arvio on 200 000. Säätiöitä on ainakin 2 800 ja ne kaikki ovat velvollisia toimituttamaan tilintarkastuksen suoraan säätiölain nojalla.

"Tilintarkastajat ovat kiitettävästi avanneet työnsä merkityksellisyyttä ja korostaneet niitä hyötyjä, joita yksittäiset yritykset ja yhteiskunta saa osakseen tilintarkastajien ponnistelujen seurauksena."

Jos jollekulle on siis vielä epäselvää, niin Suomessa tilintarkastaja saadaan jättää valitsematta yhteisössä, jossa ylittyy enintään yksi seuraavista: tase 100 000 €, liikevaihto 200 000 € ja palveluksessa keskimäärin yli 3 henkilöä. EU:n vastaavat rajat ovat 6 000 000, 12 000 000 ja 50. EU:n rajojen yläpuolelle asettuvia yrityksiä on arviolta noin 3000 kappaletta. 

Talo myyntiin?

Tilintarkastajat ovat olleet raja-asiasta yhteydessä yhdistykseen päin ja ilmaisseet mielipiteitään asiasta. Monet suhtautuvat rajojen nostoon pelonsekaisin tuntein. Tilanne nähdään kutakuinkin toivottamana, eli jos rajat nousevat, niin elinkeino menee alta saman tein, eli ei muuta kuin ”#talomyyntiin”.

Osa huolistaan kertoneista on ollut liikkeellä ns. kieli poskessa, toiset selvästi tosissaan, jopa ahdistuneina. Tämä on inhimillistä, koska me kaikki reagoimme ja käsittelemme asioita eri tavoilla.     

Tilintarkastajat ovat tässä yhteydessä myös kiitettävästi avanneet työnsä merkityksellisyyttä ja korostaneet niitä hyötyjä, joita yksittäiset yritykset ja yhteiskunta saa osakseen tilintarkastajien ponnistelujen seurauksena. Tässä rajakeskustelussa myös tilintarkastajien rajoittamattomaan vastuuseen vetoaminen on lähtökohtaisesti nähty hyväksyttävänä.

Kukapa ei ostaisi palvelua!

Jos ja toivottavasti kun tilintarkastus on tilintarkastajien väitteiden ja heidän omien havaintojensa ja yhdistyksen toimistolle kerrotun mukaisesti hyödyllistä yritykselle, yhteiskunnalle, rahoittajille yms., niin tilintarkastajien ei tarvitse olla huolissaan mahdollisesta rajojen nostosta. Yrittäjä nimittäin ostaa tilintarkastusta jatkossakin.

Jos yritys/yrittäjä on selvillä siitä, mitä hyötyä tilintarkastuksesta on ja mitä olisi voinut tapahtua ilman tilintarkastajan tarkkaavaisuutta, niin miksi kukaan vastuullinen yrittäjä/yritys luopuisi tällaisen palvelun (!) ostamisesta?

Tässä ollaankin sitten jo syvällisempien asioiden äärellä. Eli tietääkö se yrittäjä/yritys, mistä se on tilintarkastajalle maksanut ja mitä se on vastineeksi rahoilleen saanut? Tämän osalta tilintarkastajien kannattanee olla tarkkana ja pitää huolta asiakkaistaan ja suhteista heihin. Yhteydenpitoa asiakkaaseen kannattaakin vaalia myös bisneksen takia, eikä vain sen takia, että jokin standardi siihen velvoittaa.          

Oliko blogiteksti mielestäsi kiinnostava? Jaa tietoa myös verkostollesi.

Lue Jarkon bloggaus vuoropuhelusta >

Seuraa myös Ajankohtaista-palstaa >

Lomakkeen tiedoissa ilmeni virheitä. Tarkistathan virheelliset kentät.

Kirjoita kommentti

Roskakommenttien estämiseksi, syötä kirjaimet oheiseen kenttään.

+ Jaa sivu | Facebook | Twitter | LinkedIn | Sähköposti