Varmista oikeutesi, tilintarkastaja!

12.03.2018, Aihe: Tilintarkastuksen asiantuntijoille

Risto Ruuska

  

Risto Ruuska
johtava asiantuntija
Suomen Tilintarkastajat ry


Tilintarkastajan on aina varmistettava oikeutensa suorittaa tilintarkastus.

Patentti- ja rekisterihallituksen tilintarkastuslautakunta (TILA) antoi marraskuussa 2017 varoituksen tilintarkastajalle, joka oli suorittanut tilintarkastuksen ilman, että häntä oli valittu tilintarkastajaksi lain edellyttämällä tavalla. Tämä oli viides varoitus tilintarkastuslautakunnalta kahden viime vuoden aikana samasta asiasta.

Tilintarkastajan tulee aina ennen tilintarkastuksen suorittamista varmistua siitä, että hänellä on oikeus suorittaa tilintarkastus. Tilintarkastusta ei voi tehdä, ellei tarkastuskohde ole valinnut tilintarkastajaa tehtäväänsä lain edellyttämällä tavalla. Valintamenettelystä säädetään tarkastuskohdekohtaisessa lainsäädännössä. 

Tilintarkastajalla ei ole oikeutta suorittaa tilintarkastusta esimerkiksi vain sillä perusteella, että toimitusjohtaja, isännöitsijä, hallituksen puheenjohtaja tai hallituksen jäsen pyytää sitä. Oman oikeusturvan kannalta tilintarkastajan kannattaa pyytää itselleen yhtiökokouksen pöytäkirja tai muu vastaava toimivaltaisen toimielimen asiakirja, johon tilintarkastajan valinta on dokumentoitu.

Tilintarkastajan valinta säännökset

Lue Riston aiempia kirjoituksia:

Liity postituslistalle

Oliko blogiteksti mielestäsi kiinnostava? Jaa tietoa myös verkostollesi.

+ Jaa sivu | Facebook | Twitter | LinkedIn | Sähköposti