Heidi Kovanen - tilintarkastaja ja muodostelmaluistelija

#tunnetilintarkastajasi on Suomen Tilintarkastajat ry:n kampanja, jossa teemme tilintarkastajia tunnetuksi.

Heidi Kovanen Tunne tilintarkastajasi

”Mäkin haluun!”

Aloitin luistelun kolmevuotiaana. Vanhempieni kertoman mukaan istuin keittiönjakkaralla ja huusin koko kolmevuotiaan sinnikkyydellä: ”mäkin haluun!”, kunnes vanhempani antoivat periksi: ”antaa kokeilla, lopettaa se kuitenkin, eihän kolmevuotias vielä tiedä, mitä se tahtoo”.

Ihan yhtä selvää minulle ei ollut, että haluan olla isona tilintarkastaja. Enhän tiennyt mitään koko ammatista! Ensimmäisen kosketukseni tilintarkastajan ammattiin sain 18-vuotiaana ollessani treeneistä vapaan lomakuukauden kesätöissä isäpuoleni ja äitini tilintarkastustoimistolla. Tehtäviini kuului arkiston järjestäminen ja itseäni vanhempien työmuistiinpanojen syöttäminen silppuriin.

Löysin joustavan työnantajan hyvinkin läheltä

Koska isäpuoleni oli hyvin ymmärtäväinen ja joustava työnantaja nuorelle urheilijalle, palasin samoihin tehtäviin myös seuraavana kesänä. Ylioppilaskirjoitusten jälkeen vietin kevään opetellen kirjanpidon ja tilintarkastuksen alkeita. Naputtelin tietokoneelle mitään mistään ymmärtämättä äidin tositteille kirjoittamat kirjaukset hänen valvovien silmiensä alla. Lisäksi opettelin tarkastamaan, että asiakasyrityksen edellisen tilinpäätöksen loppusaldot ovat samat kuin nyt tilintarkastettavan tilikauden alkusaldot, että tase-erittelyn ja taseen summat täsmäävät keskenään ja että liitetietojen luvut vastaavat tuloslaskeman ja taseen lukuja.

En tiennyt, mitä haluaisin tehdä lukion jälkeen. Äidin ja isäpuolen houkuttelemana hain ammattikorkeaan opiskelemaan liiketaloutta. Innoittajana toimi paitsi ymmärrys siitä, ettei taloushallinnon osaaminen varmastikaan mene täysin hukkaan, myös lupaus varmasta kesätyö-, harjoittelu- ja työpaikasta, joka joustaa harjoitusaikataulujeni mukaan. Minulle oli alusta asti selvää, että jos en löydä kutsumusta muuhun työhön, tavoitteenani on tilintarkastajan tutkinto. Tein kurssivalintani sitä silmällä pitäen. Valmistuin tradenomiksi tammikuussa 2005 ja läpäisin HTM-tutkinnon (nykyään HT-tutkinto) vuonna 2009.

Nousin siivilleni keskisuuressa tilintarkastusyhteisössä

Vanhempieni jäädessä eläkkeelle en ollut valmis jatkamaan yksin heidän rakentamaansa yritystä. Kävin työhaastatteluissa pienistä tilintarkastustoimistoista Big 4 -toimistoihin. Lopulta valitsin väliltä ja aloitin Nexiassa joulukuussa 2013.

Nexia on minulle juuri sopiva keskisuuri tilintarkastusyhteisö, jossa pääsin nousemaan omille siivilleni. Valintani on osoittautunut hyväksi. Nexiassa on loistava tiimi upeita ihmisiä, joiden kanssa on mukava viettää aikaa myös työajan ulkopuolella. Kaikki osa-aikaisista vielä opintojaan suorittavista assareista aina osakkaisiin saakka tukevat toisiaan.

Kahden viikon aikana suoritin ylioppilaskirjoitukset ja voitin epävirallisen maailmanmestaruuden

Muodostelmaluistelu-ura opetti minulle ryhmätyötaitojen lisäksi paljon itsestäni, omien rajojeni venyttämisestä ja stressinsietokyvystäni. Keväällä 2001 peruin pitkän matematiikan ylioppilaskirjoitukseni, jotka osuivat samalle perjantaille kuin Junior World Challenge Cupin ensimmäinen kilpailupäivä.

Kun joukkueeni nousi keskiviikkoaamuna kisakoneeseen, istuin Mäkelänrinteen eli Märskyn urheilulukion liikuntasalissa tekemässä ylioppilaskirjoitusten reaalikoetta. Saavuin joukkueeni luokse myöhemmällä lennolla, suunnilleen keskiyöllä. Kolme iltaa myöhemmin juhlimme kilpailun voittoa! Maanantaiaamuna istuin jälleen Märskyn liikuntasalissa.

Kahden viikon aikana suoritin ylioppilaskirjoitusten kaikki pakolliset aineet ja voitin epävirallisen maailmanmestaruuden. Pystyn siis melko hyvin suoriutumaan paineen alla ja sietämään kovaakin hetkellistä stressiä. Nämä ovat hyviä ominaisuuksia tilintarkastusalalla, jossa kiireaika kestää suunnilleen tammikuusta juhannukseen. Silloin päivät ovat pitkiä: Teen töitä päivisin, iltaisin, viikonloppuisin ja pääsiäisenä. Luisteluharjoitukset eivät kuitenkaan jää väliin.

Mitä yhteistä on tilintarkastajalla ja luisteluvalmentajalla?

Ansaitun kesäloman ajaksi käännän puheluni keskukseen, asetan sähköpostiin poissaoloilmoituksen ja nautin vapaa-ajasta: liikun ja luen muuta kuin töihin liittyvää kirjallisuutta. Syksyllä ja talvella on yleensä aikaa panostaa koulutukseen, jota tilintarkastajan tulee hankkia noin 40 tuntia vuodessa ja 120 tuntia kolmessa vuodessa. Kiireajan ulkopuolella pyrin järjestämään aikatauluni siten, että teen töitä 4 päivää viikossa tai sitten päivät ovat selkeästi lyhyempiä, jotta aikaa jää myös muulle elämälle. Aivoille pitää antaa aikaa palautua, jos aion tehdä näitä töitä laadukkaasti vielä seuraavat 33 vuotta.

Oman urheilu-urani jälkeen valmensin teini-ikäisiä luistelijoita työni ohella 11 vuotta. Mielestäni valmentamisessa ja tilintarkastuksessa on paljon samaa: Molemmissa pyritään auttamaan muita parhaaseen mahdolliseen lopputulokseen. Lisäksi säännöt ja ohjeet tulevat useista eri lähteistä, joista osa on englanniksi. Niitä sovelletaan asiakkaan tai luistelijan omaan ainutlaatuiseen tilanteeseen. Etäisestä samankaltaisuudesta huolimatta valmentaminen oli myös hyvää vastapainoa tilintarkastukselle, koska se vaatii täydellistä keskittymistä hetkeen ja niihin ihmisiin, joita on valmentamassa.

Kyllä kolmevuotias tietää!

Oli kuitenkin sydäntä raastavaa olla kilpailuissa laidan väärällä puolella. Lopulta kaipuu niin treenaamaan kuin kilpailemaan oli liian suuri. Neljä vuotta sitten lopetin valmentamisen ja palasin luistelijaksi. Joskus kolmevuotiaskin vaan tietää mitä tahtoo.

Heidi työskentelee HT-tilintarkastajana Nexia Oy:ssä.


Mitä tilintarkastaja tekee, minustako tilintarkastaja? Klikkaa alla olevaa kuvaketta ja tutustu esitteeseen!

Mitä tilintarkastajat ovat opiskelleet?

Tilintarkastajat kertovat työstään ja vapaa-ajastaan #tunnetilintarkastajasi

Tilintarkastaja - haluatko mukaan kampanjaan? Ota yhteyttä!

Mitä tilintarkastus on? Miten yritykset ja me kaikki hyödymme siitä? Entä mitä tilintarkastaja tekee? Katso video:

+ Jaa sivu | Facebook | Twitter | LinkedIn | Sähköposti
Tilintarkastajien yhdistys

 

Suomen Tilintarkastajat ry

on tilintarkastajien edunvalvontajärjestö. Tehtävänämme on auttaa tilintarkastajien ammattikuntaa menestymään ja tuomaan lisäarvoa elinkeinoelämälle ja yhteiskunnalle.