Jose Kautonen - tilintarkastaja kolmella periaatteella

#tunnetilintarkastajasi on Suomen Tilintarkastajat ry:n kampanja, jossa teemme tilintarkastajia tunnetuksi.

Jose 17.2.

Periaatteet rikkoen tilintarkastajan urapolulle

Ensimmäinen kaukainen ajatus tilintarkastajan urasta lienee syntynyt Heinolan lukiossa selaillessani ylempien koulutusasteiden oppilaitosten esitteitä.

Tuohon aikaan, runsaat kymmenen vuotta sitten, minulla oli kolme periaatetta mielessä tulevaa ja silloista elämää varten:

1) Älä mene yliopistoon.
2) Älä hakeudu työhön, jossa täytyy käyttää pukua.
3) Älä venyttele.

Esitteistä ruksasin yli kaikki kohdat, joissa luki yliopisto. Kauppakorkeakoulun kohdalla tätä sanaa ei ollut, joten ammattikorkeakoulua pidempi opiskeluaika tuntui olevan mahdollisuuksien rajoissa. Uranimikkeinä näytti olevan ihan mukavan kuuloisia nimikkeitä, tilintarkastajakin yksi niistä. Minulla ei tosin ollut aavistustakaan, mitä tilintarkastajan työ voisi sisältää ‒ todennäköisesti papereita ja talouslukuja. Näillä eväillä päätin kuitenkin hakea kauppakorkeakouluun ja ensimmäinen periaate tuli rikottua.

"Ilman osaamista luottamuksen rakentaminen ei olisi mahdollista."

Ensimmäisenä lukuvuotena 2008‒2009 Helsingin kauppakorkeakoulussa tietouteni tilintarkastajan työstä kasvoi melkoisesti. Samalla tajusin, että siinähän joutunee käyttämään pukua lähestulkoon päivittäin. Toinen periaatteeni rikkoutui, kun aloitin tilintarkastusassistenttina EY:llä vuonna 2012. Tästä alkoi hidas valmistautumiseni kohti KHT-tenttiä, johon osallistuin vuoden 2015 syksynä. Vuosien 2012 ja 2015 väliin mahtui paljon työtä ja lukemista, mutta lopputulos oli nähtävissä joulukuussa 2015; yksi tuore ja tyytyväinen 26-vuotias KHT-tilintarkastaja. Alkuvuonna 2016 lopetin EY:llä ja siirryin täysipäiväiseksi yrittäjäksi. Puvun käyttö -periaatteeni palasi samalla eloon.

Tyytyväinen asiakas tuo mielekkyyttä työhön

Työni pyörii nykyisin pääosin pienten yritysten ja yhteisöjen parissa. Tilintarkastajan apua tarvitaan usein aidosti kirjanpito- ym. asioissa, eikä tilintarkastusta pidetä lakisääteisenä pakkona. Asiakkaani ovat myös saamastaan avusta kiitollisia. Tyytyväinen asiakas tuo sitä onnistumisen tunnetta, joka tuo työhön mielekkyyttä. Tilintarkastajana asiakkaita ei voi kuitenkaan vain miellyttää, vaan toisinaan täytyy olla myös pahan tilintarkastajan roolissa esimerkiksi pyytämällä lisäämään lisätietoja ikävistä vastuista tilinpäätökseen. Tilinpäätös- ym. tietojen perusteella tehdään paljon taloudellisia päätöksiä, joten näiden tietojen on oltava olennaisilta osin oikein esitettyjä. Tämä näkökulma tuo työhön myös yhteiskunnallisesti tärkeän ulottuvuuden luottamuksen rakentajana. Haastavuutta työhön tuo se, että muuttuvien lakien ja säännösten osalta on pysyttävä ajan tasalla. Ilman osaamista luottamuksen rakentaminen ei olisi mahdollista.

Venytellä ehtii eläkkeelläkin

Ja se kolmas periaate. Entisen jääkiekkoilijan jäykkiä raajoja en ole tähän ikään mennessä alkanut venyttelemään, vaan ne taipuvat vielä riittävästi kuntoiluun punttisalilla, lenkillä, uimassa ja monissa muissa lajeissa. Ehkä sitten eläkkeellä...

Jose on KHT-tilintarkastaja TiliKeisarit Oy:ssa.


Näin me luemme tilinpäätöstä – vinkkejä tilintarkastajalta

Tilintarkastaja - haluatko mukaan kampanjaan? Ota yhteyttä!
+ Jaa sivu | Facebook | Twitter | LinkedIn | Sähköposti
Tilintarkastajien yhdistys

 

Suomen Tilintarkastajat ry

on tilintarkastajien edunvalvontajärjestö. Tehtävänämme on auttaa tilintarkastajien ammattikuntaa menestymään ja tuomaan lisäarvoa elinkeinoelämälle ja yhteiskunnalle.