Jussi Paski – jääkiekkovalmentaja, twitteristi ja tilintarkastaja

#tunnetilintarkastajasi on Suomen Tilintarkastajat ry:n kampanja, jossa teemme tilintarkastajia tunnetuksi.

Pienenä minusta piti tulla poliisi. Haaveet roistojen jahtaamisesta vaihtuivat kuitenkin ala-asteella vastustajien päihittämiseen joko jäällä tai viheriöllä. Vietinkin lapsuuteni Pohjanmaalla pelaten talvet jääkiekkoa ja kesät jalkapalloa. Yläasteen kynnyksellä päälajiksi valikoitui jääkiekko.

Koulunkäynti hoitui urheilun siivellä lukioon asti omalla painollaan uravaihtoehtoja enempää miettimättä. Kiinnostuin lukion taloustieteen tunneilla yrittäjyydestä ja jossain vaiheessa aloin haaveilla myös omasta yrityksestä. Pohjalaisilla kotoa opituilla arvoilla, tekemisen kulttuurilla ja asenteella, lienee ollut vaikutuksensa nuoren miehen haaveisiin. Muutaman epäonnisen loukkaantumisen sekä armeijassa vietetyn ajan jälkeen päädyin yrittäjähaaveineni pääkaupunkiseudulle opiskelemaan taloutta ja rahoitusta ammattikorkeakouluun.

Halusin oppia uusia asioita – siksi päädyin tilintarkastajaksi

Opintojeni ohella toimin tilineuvojana K-ryhmän palveluksessa. Hoidin itsenäisten K-kauppiaiden yritysten kirjanpitoa, verotusta sekä muuta taloudellista neuvonantoa. Ensi kosketukseni tilintarkastukseen sain asiakasyritysteni lakisääteisten tilintarkastusten kautta. Vajaan neljän vuoden monipuolinen käytännön kokemus kirjanpidosta, verotuksesta sekä toiminnasta kauppiasyrittäjien kanssa loi erinomaisen pohjan tilintarkastajan uralle.  

Ehdottomasti parasta tilintarkastajan työssä on erilaisten asiakkaiden ja
ihmisten tapaaminen sekä heiltä oppiminen
ja heidän auttamisensa.

Päädyin vuoden 2011 alussa KPMG:lle tilintarkastuksen asiantuntijaksi, koska halusin oppia uusia asioita ja tilintarkastajan ammatti tuntui luontevalta jatkolta uralleni. Työkokemuksestani huolimatta tietämykseni tilintarkastuksesta oli hyvin rajallinen. Opiskeluaikanani tilintarkastuksen opintoja ei ollut ammattikorkeakoulussa tarjolla ja alasta oli saatavilla vähemmän käytännön tietoa kuin nykyään. Olen aina ollut äärimmäisen kiinnostunut uusista asioista, joten omalla tavallaan tuo mystisyyden verho kiehtoi puoleensa.

Viimeiset lähes kuusi ja puoli vuotta olen viettänyt KPMG:llä monipuolisissa tilintarkastus- ja varmennustehtävissä huipputilintarkastajien parissa. Asiakaskuntaa minulla on ollut laajasti eri toimialoilta aina listayhtiöistä startup-yrityksiin sekä eläkesäätiöistä yhdistyksiin ja osuuskuntiin. Tällä hetkellä toimin HT-tilintarkastajana pääsääntöisesti perhe- ja kasvuyritysten parissa.

Saan tavata erilaisia asiakkaita ja opin myös heiltä  

Ehdottomasti parasta tilintarkastajan työssä on erilaisten asiakkaiden ja ihmisten tapaaminen sekä heiltä oppiminen ja heidän auttamisensa. Harvassa muussa ammatissa voi tavata yhtä paljon eri toimialoilla toimivien yhteisöjen johtoa tai omistajia ja nähdä erilaista liiketoimintaa ruohonjuuritasolta asti. Vielä reilun kuuden vuoden jälkeenkin koen, että opin jatkuvasti uusia asioita eri toimialojen innovatiivisten yritysten toiminnasta ja johtamisesta.

Tilintarkastajan työssä korostuvat myös jatkuvasti muuttuva lainsäädäntö, digitalisaatio sekä muut muutokset asiakkaiden liiketoimintaympäristössä. Tilintarkastajan tulisi pysyä näistä ajan tasalla voidakseen ymmärtää asiakkaan liiketoimintaa ja tunnistaa muutoksista aiheutuvat riskit, mahdollisuudet sekä vaikutukset taloudelliseen raportointiin. Tilintarkastajan työ vaatii myös tietynlaista yrittäjähenkisyyttä; työtä tehdään asiakkaan tarpeen mukaan ja päivät saattavat välillä venyä pitkiksi. Kesäisin vapaa-aikaa on yleensä mukavasti.

Tein paluun jääkiekkokaukaloon poikieni innoittamana

Vapaa-aikani kuluu pääasiassa kahden ala-asteikäisen poikani kanssa pelaillen, ulkoillen sekä urheilua seuraten. Pojat aloittivat jääkiekon viime syksynä. Samalla tein itse 15 vuoden jälkeen paluun jääkiekkokaukaloon, joskin tällä kertaa avustavan valmentajan roolissa. Lapset ja valmentaminen ovat erittäin hyvää vastapainoa työlle. Pojat haaveilevat tällä hetkellä salapoliisin ja jääkiekkoilijan urista. Kenties heistäkin tulee tilintarkastajia…

Jussi on paitsi HT-tilintarkastaja KPMG:llä, myös kaikkia näitä: isä, jääkiekkovalmentaja, aktiivinen twitteristi @JussiPaski, intohimoinen jääkiekon sekä jalkapallon seuraaja ja metallimusiikin kuuntelija. Vapaa-ajalla Jussin löytääkin todennäköisimmin pääkaupunkiseudun jäähalleilta tai jalkapallokentiltä.


Mikä Suomen Tilintarkastajat ry?

Mitä tilintarkastus on?

Tilintarkastaja - haluatko mukaan kampanjaan? Ota yhteyttä!
+ Jaa sivu | Facebook | Twitter | LinkedIn | Sähköposti
Tilintarkastajien yhdistys

 

Suomen Tilintarkastajat ry

on tilintarkastajien edunvalvontajärjestö. Tehtävänämme on auttaa tilintarkastajien ammattikuntaa menestymään ja tuomaan lisäarvoa elinkeinoelämälle ja yhteiskunnalle.