Koronatietoa tilintarkastajalle

27.03.2020

Koronaepidemialla on laajoja taloudellisia ja yhteiskunnallisia vaikutuksia. Tälle sivulle olemme koonneet hyödyllistä tietoa tilintarkastajan tueksi. Vieraile sivulla säännöllisesti, päivitämme ja täydennämme sitä aktiivisesti.


Yhdistyksen toiminta

Otamme kaikessa toiminnassamme huomioon ennaltaehkäisyn ja viranomaisohjeet. Koronaepidemia vaikuttaa mm. toimikunta- ja työryhmätyöskentelyyn. Tutustu ohjeisiimme >


Jäsenkoulutukset

K1-jäsenkoulutus tarjotaan toukokuussa webinaarina kolmena vaihtoehtoisena päivänä. Koulutuksesta tehdään myös tallenne. Molemmista toteutustavoista saa normaalit koulutustunnit.

K1-jäsenkoulutus järjestetään tilanteen salliessa myös läsnäkoulutuksena myöhästetyllä aikataululla. Seuraamme viranomaisohjeita ja infoamme asiasta myöhemmin.

Lisätietoa K1-koulutuksista ja vuoden 2020 jäsenkoulutustarjonnasta on tulossa huhtikuun aikana jäsenkoulutussivuillemme. Tällöin aukeavat myös koulutusilmoittautumiset.


Tilinpäätökset ja tilintarkastajan toiminta

Koronavirusepidemia aiheuttaa merkittäviä ongelmia monen asiakkaan toimintaan. Tilintarkastaja joutuu käymään kevään aikana vakavia keskusteluja mm. seuraavista aiheista:

  • Minkälainen vaikutus epidemialla on palvelujen ja tuotteiden kysyntään, raaka-aineiden ja komponenttien saatavuuteen ja henkilöstöön?
  • Kuinka pitkälle kassa riittää?
  • Mikä on luvattujen tukitoimien vaikutus yksittäisen asiakkaan kohdalla?

Erityisesti toiminnan jatkuvuuden arvioiminen ja oikeanlainen raportoiminen sen vaikutuksista on tänä keväänä haastavaa. Asiakkaat tarvitsevat erityistä tukea ja aktiivinen kommunikointi heidän kanssaan on entistä tärkeämpää.

Mitä tilintarkastajan pitää erityisesti huomioida? Lue lisää >


Tilintarkastaja - korona lisää tarvetta mukauttaa tilintarkastuskertomuksia

Miten korona vaikuttaa tilintarkastajan työhön? Tilintarkastaja korostaa tilintarkastuksessaan tilikauden jälkeisiä tapahtumia ja toiminnan jatkuvuutta. Lue lisää >


KILAn poikkeuslupa: Tilinpäätösten laatimiselle lisäaikaa

Kirjanpitolautakunta on antanut poikkeusluvan. Tilinpäätösten laadintaa voidaan lykätä kahdella kuukaudella tilintarkastamattomissa yrityksissä ja kuukaudella sellaisissa osakeyhtiöissä, joissa tilintarkastaja tulee valita. Lue lisää >


TEM: Tilinpäätöksen laatimisajan pidentäminen

Suomen Tilintarkastajat ry esitti työ- ja elinkeinoministeriölle (TEM) tilinpäätösten laatimisajan pidentämistä koronan aiheuttamasta poikkeustilasta johtuen.

TEM: Poikkeuslupa tilinpäätöksen laatimisajan pidentämiseksi >


Hyödyllistä tietoa tilintarkastajalle

Viranomaiset, järjestöt ja organisaatiot julkaisevat ajankohtaista tietoa koronaepidemian vaikutuksista. Olemme koonneet hyödyllisiä linkkejä tilintarkastajalle.


Tilintarkastusyhteisöt tiedottavat

Myös monet tilintarkastusyhteisöt ovat koonneet hyödyllistä tietoa koronan vaikutuksista.


Kansainvälisiä linkkejä koronasta tilintarkastajalle


Huolehdi itsestäsi, läheisistäsi ja asiakkaistasi

Epidemian ehkäisemiseksi on ensiarvoisen tärkeää suojata itseään, läheisiä ja asiakkaita. Kontakteja on hyvä välttää ja suosia etätyötä aina, kun se on mahdollista.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos jakaa ajantasaista tietoa epidemian ehkäisemisestä ja suojautumiskeinoista.
Tutustu THL:n ohjeisiin >

Valmistelemme lisää suosituksia jäsenillemme tilintarkastuksessa huomioitavista asioista ja siitä, miten tilintarkastaja voi auttaa yrityksiä haasteellisessa taloustilanteessa. Suositukset löytyvät tältä sivustolta.

Jos sinulla on toiveita sivuston täydentämiseksi tai hyödyllisiä vinkkejä tilintarkastajille jaettavaksi, ota yhteyttä viestinta@suomentilintarkastajat.fi.

+ Jaa sivu | Facebook | Twitter | LinkedIn | Sähköposti